Islamska Republika Iran je optimistična nakon sastanka s pet velikih sila glede nuklearnog sporazuma

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova - Abbas Araqchi

Islamska Republika Iran je dobila uvjeravanja da će se nuklearni sporazum održati nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Američke Države, izjavio je u petak zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi nakon sastanka s diplomatima pet velikih sila koje se zalažu za očuvanje tog ugovora.

Međutim, dodao je da će službeni Teheran odlučiti “za nekoliko tjedana”, nakon daljnjih tehničkih razgovora s pet velikih sila – Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, Saveznom Republikom Njemačkom, Francuskom Republikom, Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, hoće li se nastaviti pridržavati sporazuma ili će od njega odustati, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Ovaj sastanak Ujedinjenog Kraljevstva, SR Njemačke, Francuske, Rusije, NR Kine i Islamske Republike Iran bio je prvi otkako je američki predsjednik Donald John Trump objavio 8. svibnja da se SAD povlači iz iranskoga nuklearnog sporazuma.

Diplomati pet sila “uvjerili su nas kako će pokušati osigurati da iranski interesi budu implementirani u skladu sa sporazumom”, kazao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi, prenosi britanska novinska agencija Reuters. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari