VIDEO: Američki predsjednik Donald John Trump kaže da se vode “produktivni razgovori” o održavanju sastanka s vođom DNR Koreje, Kim Jong-unom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je jučer izjavio kako SAD vode “produktivne razgovore” o mogućnosti da se summit 12. lipnja sa čelnikom DNR Koreje, Kim Jong-unom ipak održi.

“Vodimo vrlo produktivne razgovore o  održavanju summita koji će, ako se dogodi, vjerojatno ostati u Singapuru na isti datum, 12. lipnja i, ako će biti potrebno, biti produžen i iza tog datuma”, napisao je američki predsjednik Donald John Trump na Twitteru samo dan nakon što je otkazao sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom obrazloživši tu odluku “otvorenim neprijateljstvom” Pyongyanga.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika je odgovorio kako je južnokorejsko čelništvo “oprezno optimistično” glede “nade za dijalog SAD-a i DNR Koreje”. “Nastavljamo pozorno pratiti razvoj”, rekao je.

Donald John Trump je ranije naznačio da bi summit mogao biti spašen nakon pomirljive izjave sjeverne DNR Koreje kako ona ostaje otvorena za dijalog.

“Dali su vrlo lijepu izjavu”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump novinarima u Bijeloj kući. “Vidjet ćemo što će se dogoditi. To bi čak moglo biti 12.”. “Sada razgovaramo s njima. Oni to jako žele. Mi bi to željeli”, rekao je američki predsjednik, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Podsjetimo, amrički je predsjednik Donald John Trump u pismu Kimu Jong-unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se sada čini, dan kasnije ipak predomislio.

Službeni Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju komunističke DNR Koreje koja će se moći nadzirati. Službeni Pyongyang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktualnog američkog predsjednika i člana Kimove komunističke dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen, no došlo je do novog zaoštravanja odnosa između službenih Seoeula i Washingtona s jedne trane te Pyongyanga s ruge strane, a sve zbog vojnih redovitih vježbi ‘Max Thunder’ koje SAD održava s Republikom Korejom.

U međuvremenu, glasnogovornik južnokorejske Vlade kazao je nakon nedavnog sastanka između predsjednika južne, Republike Koreje, Moon Jae-ina i predsjednika SAD-a, Donalda Johna Trumpa da će razgovori Republike Koreje i DNR Koreje vjerovatno biti nastavljeni nakon 25. svibnja ove godine i završetka zajedničkih vojnih  vježbi koje izvode vojska, ratno zrakoplovstvo i ratne mornarice SAD-a i južne, Republike Koreje, a to se, očito i događa, sudeći po najnovijim objavama na Twitteru od strane američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa. (Theo Ljubić, Reuters, CNN, Arirana News)

 

Facebook Komentari