Štromar u Šibensko-kninskoj županiji: Zakonom je predviđeno i kompletno uređenje stanova za najam, a najamninu za deficitarne kadrove će plaćati gradovi

Ministar Predrag Štromar danas je u pratnji gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, zamjenika direktora APN-a Krešimira Žunića i bliskih suradnika obišao lokaciju Šubićevac u Šibeniku gdje su izgrađene dvije zgrade POS-a oznake F1 i F2 s ukupno 148 stanova netto korisne površine stanova 9.651,15 m2.

Ukupna vrijednost investicije je oko 75 milijuna kuna od čega su 26 milijuna kuna poticajna sredstava Republike Hrvatske. Budući vlasnici stanova svoje bi ključeve mogli dobiti vrlo brzo i svoje useljenje planirati prije ljeta.

Građevina F1 katnosti Pr+6 sadrži 94 stana s pripadajućim spremištima, 32 garažno-parkirna mjesta i 15 garaža u prizemlju, te 47 vanjskih parkirnih mjesta na parceli.

Građevina F2 katnosti Pr+6 sadrži 54 stana s pripadajućim spremištima, 16 garažno-parkirnih mjesta i 10 garaža u prizemlju, te 28 vanjskih parkirnih mjesta na parceli.

Gradnja stanova počela je 16. svibnja 2017. godine. Projektna dokumentacija izrađena je od strane tvrtke ARHITEKTURA DUPLANČIĆ d.o.o., a radove je izvodila tvrtka KAMGRAD d.o.o. iz Zagreba. Nadzor i konzalting vodila je tvrtka INTERKONZALTING d.o.o. iz Zagreba.

S obzirom na veliki interes za stanovima iz Programa POS-a u gradu Šibeniku, APN će u suradnji s gradom Šibenikom, nastaviti s daljnjom realizacijom Programa POS-a pa je tako ministar danas obišao i novu potencijalnu lokaciju Meterize u Šibeniku na kojoj je dosad već izgrađeno 99 POS-ovih stanova (55+44).

Spomenimo i da je Vlada RH na jučerašnjoj sjednici prihvatila izmjene zakona o POS-u kojim će se omogućiti najam za službenike deficitarnih zanimanja, kao sto su liječnici, znanstvenici, profesori ili učitelji.

„Znamo kako je danas teško ne samo privući, nego i zadržati takve ljude u manjim sredinama, posebice na otocima. Iz tog razloga išli smo u izmjene zakona, a zakonom je predviđeno i kompletno uređenje tih stanova za najam, a najamninu će plaćati gradovi, općine ili pak ustanove“ kazao je ministar. Izmjene zakona upućene su u saborsku proceduru i očekuje se njegovo donošenje u narednim tjednima.

Nakon Šibenika ministar je svoj radni posjet nastavio u Pirovcu gdje je prisustvovao svečanom otvorenju Marine Pirovac. Riječ je o investiciji od 40 milijuna kuna koja već do sada zapošljava 40 ljudi. Ovo je ujedno i jedan od najvećih projekata u Šibensko-kninskoj županiji.

Facebook Komentari