SR Njemačka smatra da je dijalog na najvišoj razini važan korak, a NR Kina poziva SAD i DNR Koreju da pokažu “dobru volju” glede summita u Singapuru

Narodna Republika Kina je danas, nakon odgode summita između američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, pozvala Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i Sjedinjene Američke Države da pokažu strpljivost i dobru volju, izražavajući nadu da će dvije strane ostati otvorene za dijalog, prenose svjetske novinske agencije.

I Vlada Savezne Republike Njemačke izrazila je danas žaljenje zbog otkazivanja najavljenog, povijesnog sastanka na vrhu između američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, javlja brittanska novinska agencija Reuters.

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel trenutno se nalazi u posjetu NR Kini, a iako jučer nije komentirala odluku američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, danas je glasnogovornica njemačke vlade priopćila da je “s njemačkog stajališta, dijalog na najvišoj razini važan korak naprijed prema smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku”

“U sadašnjim okolnostima, nadamo se da će DNR Koreja i SAD očuvati napredak koji je do sada postignut, pokazati strpljivost, dobru volju i nastaviti djelovati u istom smjeru, u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka”, kazao je glasnogovornik kineske diplomacije Lu Kang.

Službeni Peking, koji je i glavni saveznik sjevernokorejskog režima, izražava nadu da će dvije strane ostati otvorene za dijalog unatoč odgodi summita u Singapuru, ističući da proces političkog rješenja stanja na Korejskom poluotoku ima rijetku povijesnu šansu, prenosi francuska agencija AFP.

Američki predsjednik Donald John Trump jučer je otkazao sastanak na vrhu, najavljen za 12. lipnja u Singapuru, do kojeg je trebalo doći nakon više mjeseci diplomatskog napretka. U pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu je naveo da s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje je sjevernokorejski vođa pokazao svojim posljednjim izjavama, “nažalost, nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak”

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel trenutno se nalazi u posjetu NR Kini, a iako jučer nije komentirala odluku američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, danas je glasnogovornica njemačke vlade priopćila da je “s njemačkog stajališta, dijalog na najvišoj razini važan korak naprijed prema smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku”.

Američki predsjednik Donald John Trump jučer je otkazao sastanak na vrhu, najavljen za 12. lipnja u Singapuru, do kojeg je trebalo doći nakon više mjeseci diplomatskog napretka. U pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu je naveo da s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje je sjevernokorejski vođa pokazao svojim posljednjim izjavama, “nažalost, nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak”, javlja britanska novinska agencija Reuters. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Share This Article