Turobna atmosfera na Klubu zastupnika HDZ-a, neki su digli glas i rekli Plenkoviću da prestane kukati i počne s reformama: Što ću reći kad me netko zaustavi na cesti ?

Za razliku od sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj premijera i šefa stranke Andreja Plenkovića o aferi Hotmail nitko nije ništa pitao, na jučerašnjoj sjednici Kluba zastupnika u Saboru ipak je bilo burnije. Plenković nije uspio izbjeći pitanja zastupnika o Agrokoru, piše Jutarnji.

– Što će biti s nagodbom u Agrokoru i hoće li biti završena u roku – navodno je Plenkovića pitao Domagoj Ivan Milošević, koji se među prvima uključio u raspravu, no na pitanje nije dobio pravi odgovor. HDZ-ovci koji su bili na sjednici Kluba ispričali su Jutarnjem kako je Plenković ponavljao svoje prijašnje izjave.

– Odgovarao je floskulama, ali nije dao konkretan odgovor Miloševiću – kaže jedan od zastupnika. Dodaje da se nakon Miloševića za riječ javio Miro Kovač, koji je predložio da se održi tematska sjednica Kluba zastupnika o Agrokoru.

– Bilo bi dobro da razgovaramo o tome, da čujemo što ostali misle i da iznesemo svoja stajališta o toj temi – rekao je, doznaje Jutarnji, Kovač. Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić prihvatio je taj prijedlog, ali HDZ-ovcima nije rekao kad bi se ta tematska sjednica trebala održati. Plenković je navodno rekao da se rasprava o Agrokoru nikako ne može provesti u iduća dva tjedna.

Kako se braniti?

Zastupnik Stevo Culej problematizirao je, kako smo čuli, i Agrokor, ali i prijedlog da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić postane novi potpredsjednik Vlade.

– Kako se mi sada trebamo braniti od ovoga? Što ću reći kad me netko zaustavi na cesti ili kad me Ivan Pernar napadne u Saboru – pitao je Culej Plenkovića, osvrćući se na aferu Hotmail. Bio je skeptičan i po pitanju Tolušićeva imenovanja.

– Sada će to novinari koristiti kao argument. Pitat će zašto je Tolušić dao sinu Franje Lucića sedam milijuna kuna iz fondova – komentirao je Culej. Plenković mu je na to, navodno, uzvratio da će analizirati tu situaciju.

Loša atmosfera

Na sjednici Kluba HDZ-a, kako doznaje Jutarnji, bila je prilično loša atmosfera, a na stranačkom sastanku nije se pojavilo više od polovice zastupnika. Ministar Tolušić zakasnio je petnaestak minuta. Premijer je na sjednici Kluba, govore HDZ-ovci, djelovao zabrinuto i pod stresom.

– Po držanju i tonu, to nije isti čovjek otprije dvije godine – komentirali su jučer neki od članova stranke.

Plenković se, kažu izvori sa sastanka, više od pola sata žalio i pričao o hibridnom ratu koji se vodi protiv njega. Spominjao je, kažu HDZ-ovci, opasnost koja prijeti od Živog zida.

– Plenković je u velikoj mjeri govorio o opasnosti od populizma te spominjao primjer Italije. Kukao je zbog napada na njega u medijima, koji su posebno pojačani na društvenim mrežama, gdje HDZ baš i nije aktivan – rekao je Jutarnjem jedan od sugovornika iz stranke. Kaže da mu je na to komentarom uzvratio Miro Kovač.

– Istina je to o novim komunikacijama i društvenim mrežama, ali to vrijedi za sve. Svatko tko se nalazi na poziciji predsjednika Vlade, predmet je kritika. Sjetimo se da se kritiziralo i Franju Tuđmana, Jadranku Kosor, Ivu Sanadera, Tomislava Karamarka. Za uspon populističkih stranaka nisu krivi mediji ni društvene mreže, a kukanje neće pomoći. Jedini recept protiv njih je da provodimo reforme – navodno je rekao Kovač, istaknuvši da one u Italiji nisu provedene. U raspravu se uključio i Miroslav Tuđman, koji je rekao da treba pratiti “taj fenomen društvenih mreža” i izražavanje nezadovoljstva.

Velika šteta

Plenković je na sjednici hvalio i svoju dosadašnju glasnogovornicu Sunčanu Glavak, koja odlazi u Sabor kao zamjena za Darka Horvata.

HDZ-ovci su jučer neslužbeno komentirali da im je afera Hotmail nanijela veliku štetu.

– I dalje za Plenkovića mislim da je pošten i da se nije okoristio u ovoj situaciji, ali je problem što se zapetljao u laži. Trebao je otpočetka reći kako stvari stoje i odgovoriti na novinarska pitanja. Sada sve izgleda puno gore, a pitanje je i hoće li još nešto izaći u medijima – rekao je jedan član HDZ-a i dodao kako nije siguran je li Plenković svjestan u kakvoj je situaciji ili se samo pravi da ne razumije. U kuloarima su se komentirala i imenovanja Horvata i Tolušića.

– To je sve kompromis. U stranci su mnogi uvjereni da su se Plenković i njegov zamjenik Milijan Brkić dogovorili kako bi se smirile tenzije i nezadovoljstva u stranci i kako ne bi došlo do nekog incidenta u subotu na izvještajnom saboru – rekao je Jutarnjem jedan od sugovornika iz HDZ-a i zaključio: – Ne razumiju što rade HDZ-u.

Miloševiću apsolutno neprihvatljivo djelovanje Grupe Borg: HDZ mora pokazati hrabrost i spremnost za promjene

Predsjednica RH u Ličko- senjskoj županiji: Država je maćeha onima koji ne pripadaju istim političkim, rodbinskim, zavičajnim i drugim lobijima; Uskoro ću predstaviti mjere za blokirane

Facebook Komentari