Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo poručio kako održavanje summita između SAD-a i DNR Koreje ovisi o sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu

Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un

Održavanje povijesnog susreta na vrhu između američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una “na kraju krajeva ovisi” o sjevernokorejskom čelniku, rekao je u srijedu američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo.

Sjedinjene Američke Države i dalje rade na tome da se povijesni samit sa sjevernom DNR Korejom održi 12. lipnja ove godine, izjavio je američki državni sekretar Michael Richard Mike Pompeo, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Michael Richard Mike Pompeo je dodao da američki Department of State i Bijela kuća i dalje rade na tome da osiguraju “potpunu spremnost” za susret zmeđu američkog predsjednika Donalda Johna trumpa i Kim Jong-una, vođe DNR Koreje

Obraćajući se poslije sastanka američkog predsjednika Donalda Johna Trampa i predsjednika južne, Republike Koreje, Moon Jae-ina, Michael Richard Mike Pompeo je novinarima rekao da bi Trumpov sastanak s liderom DNR Koreje Kim Jong-unom u Singapuru mogao biti odložen.

Michael Richard Mike Pompeo je dodao da američki Department of State i Bijela kuća i dalje rade na tome da osiguraju “potpunu spremnost” za summit, sa istim ciljevima – denuklearizacijom DNR Koreje i stvaranjem uvjeta da ona ne predstavlja više prijetnju po svijet, prenosi francuska novinska aganecija AFP.

Američki državni sekretar Michael Richard Mike Pompeo rekao je da bi DNR Koreja mogla profitirati od američkih investicija i tehnologije, ako sprovede denuklearizaciju, prenijela je američka novinska agencija AP.

Predsjednici dviju savezničkih država, Donald John Trump i Moon Jae-in se savjetuju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između službenih Seeula i Pyongyanga, a sve zbog vojnih redovitih vježbi koje SAD održava s Republikom Korejom, a u kojem sudjeluju i bombarderi B-52 Stratofortress, B-1 Lancer i B-2 Spirit

Predsjednik SAD-a, Donald John Trump je prethodno rekao da 12. lipanj možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Novo zaoštravanje odnosa

Predsjednik SAD-a Donald John Trump je to izjavio tokom susreta sa predsjednikom južne, Republike Koreje, Moon Jae-inom u Bijeloj kući, sa kojim se savjetuje i dogovara u svezi s planiranim lipanjskim sastankom koji bi trebalo imati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u Singapuru.

Predsjednici dviju savezničkih država, Donald John Trump i Moon Jae-in se savjetuju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između službenih Seeula i Pyongyanga, a sve zbog vojnih redovitih vježbi ‘Max Thunder’ koje SAD održava s Republikom Korejom.

Demokratska Narodna republika Koreja je ranije zbog tih vojnih vježbi odustala od sastanka sa Republikom Korejom, a zaprijetila je i da će otkazati planirani sastanak između američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Singapuru.

U međuvremenu, glasnogovornik južnokorejske Vlade kazao je nakon sastanka Moon Jae-ina i Donalda Johna Trumpa da će razgovori Republike Koreje i DNR Koreje vjerovatno biti nastavljeni nakon 25. svibnja ove godine i završetka zajedničkih vojnih  vježbi koje izvode vojska, ratno zrakoplovstvo i ratne mornarice SAD-a i južne, Republike Koreje. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, AP)

Facebook Komentari