Određeni miris znoja može biti znak bolesti

Nekada čak i velika količina dezodoransa ili omiljeni parfem ne mogu osigurati svježinu cijeli dan.

Neugodan miris tijela je normalna stvar, a kada nije povezana s nekim većim problemom, možete je opisati kao kombinaciju znoja, bakterija i prljavštine koja se skuplja na koži. Nije to ništa strašno kažu stručnjaci, jer bakterije s našim tijelom žive u simbiozi.

Neki mirisi su zaista benigni, no drugi mogu biti signal da nešto nije u redu sa zdravljem. Neugodan miris tijela, urina ili stolice upućuje na probleme. Liječnici su tek zagrebali površinu povezanosti mirisa i zdravlja, a nedavna istraživanja pokazala su kako neke vrste raka kože psi s istančanim mirisom mogu detektirati.

Što uzrokuje neugodan miris?

Neugodan miris tijela se javlja zbog tri stvari: načina prehrane, stresa ili problema sa zdravljem. Ako je prvi razlog u pitanju, radi se o procesima metabolizma koji proizvode određene spojeve, odnosno molekule koje isparavaju i uzrokuju neugodne mirise. Osjetit ćete ga i u znoju. Primjerice, to znaju učiniti češnjak, luk, alkohol, riba…

Kad je stres u pitanju, tu sve igra ulogu – od problema u ljubavnoj vezi do previše posla. Znojne žlijezde koje se nalaze ispod pazuha i na području prepona su one koje proizvode drukčiji znoj – masniji. Kad se nalazite u stanju tjeskobe, ove će se žlijezde aktivirati i velika količina znoja u kombinaciji s bakterijama stvara jako neugodan miris.

Zdravstveni problemi i neugodan miris

Liječnici objašnjavaju kako postoji sindrom mirisa ribe koji je rijetka genetska pojava kada tijelo smrdi poput ribe, povrća koje je uvenulo ili soje.

Druga bolest jest jedna uzrokovana umjetnim sladilima zbog kojih tijelo poprimi miris miša. S neugodnim mirisima povezane su bolesti jetre, dijabetes, bolesti bubrega, ali i čudan miris zadaha i znoja.

Kako biste najlakše izbjegli nepoželjne mirise, jedite hranu koja nema takav miris, smanjite razinu stresa ili isprobajte novi dezodorans. Kako biste promijenili miris svog znoja, pokušajte na jezik svaki dan staviti kap ili dvije ulja s metvicom.

No, nekada jednostavno trebate posjetiti liječnika. Može biti problem s higijenom, ali ako se događa nešto zaista čudno, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom, piše Ordinacija.

Facebook Komentari