Raste cijena goriva, Štern: Država ima sve instrumente da intervenira i mislim da bi trebala intervenirati u ovakvim momentima

Nakon što je cijena goriva probila barijeru od 10 kuna i šokirala građane Hrvatske, najave stručnjaka nisu nimalo optimistične. Naime čeka nas novi val poskupljenja goriva, ali i nove cijene cestarina. Može li nas država zaštiti od toga u studiju 4 razgovarali su s Davorom Šternom, stručnjakom za energetiku i Marijanom Banellijem, savjetnikom za promet.

Štern kaže da je činjenica da cijena nafte u svijetu raste više od očekivanog radi svega što se i događa u zadnje vrijeme. S obzirom da se ništa ne rješava ne postoje naznake poboljšanja u političkoj klimi i ukoliko se ništa dramatično ne dogodi cijene će ostati na nivoima na kojima su sada, ali ako se stvari pogoršaju možemo očekivati da će cijene sirove nafte porasti, rekao je Štern.

Deset posto skuplje gorivo poduzetnicima znači milijardu kuna novog troška – Banelli kaže da se jako teško može amortizirati pogotovo u prijevozničkom sektoru s obzirom da postoji konkurencija koja je napravila nešto za svoje prijevoznike što nažalost u Hrvatskoj nisu. Najveći konkurenti su nam Slovenci koji su shvatili da su im prijevoznici jedan važan čimbenik u njihovom gospodarskom poslovanju i napravili su izvjesne stvari koje poboljšavaju i olakšavaju rad njihovih prijevoznika. Prije svega to su trošarine, kaže Banelli. Dodaje kako ne kaže da se kod nas nisu dogodile stvari pogotovo u osiguranju vozila, ali imate jedan fenomen da jako puno naših prijevoznika i dalje imaju tvrtke u Sloveniji i porezni obveznici su u Sloveniji, a hrvatski su prijevoznici. Znači da je tamo ipak bolje usklađenije nego kod nas, zaključuje.

Na pitanje hoće li država biti prisiljena utjecati na krajnju cijenu goriva, Štern kaže kako država može što hoće. Država ima sve instrumente da intervenira i mislim da bi trebala intervenirati u ovakvim momentima jer proračun je rađen temeljem nekih procjena. Procjene priljeva u proračun su rađene na osnovi jeftinije nafte prema tome bio je jeftiniji PDV bilo je manje trošarina. Sigurno da u tom segmentu postoji prostora. Ključ se nalazi u ministarstvu financija, kaže Štern.

Facebook Komentari