Purko: Fabris Peruško brani interese jedne strane – Sberbanke

Koliko ima istine da država odnosno porezni obveznici neće platiti niti kune sve ovo što se događa s posrnulim koncernom? Nakon što je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško najavio da će privremeno vjerovničko vijeće zaključiti vjerovničku nagodbu nezadovoljni veliki dobavljači najavili su tužbe i miniranje dogovora. U Studiju 4 razgovarali smo s Manuelom Tašler, zamjenicom glavnog urednika Lidera, Hrvojem Japunčićem, financijskim analitičarom i Miroslavom Purkom ispred Udruge manjinskih dioničara Agrokora.

Komentirajući jučerašnji istup Fabrisa Peruška, Purko je rekao da je to bio još jedan dokaz da Fabris Peruško brani interese jedne strane, ruske Sperbanke.
Ruski Sperbank sudjeluje u novom roll-upu u kojem će steći dodatnu prednost. To govori da je jedan vjerovnik o kojem ovisi nagodba sada u prednosti, a sve na poziv naših političara da nagodba mora biti postignuta. I sad su došli u situaciju da nagodba koja će biti sklopljena mora ovisiti o Sperbanku, kaže Purko, te dodaje da ćemo kao posljedicu te nagodbe imati situaciju u kojoj će Amerikancima pripasti novac koji su zaradili u roll-upu, Rusima će pripasti prekovećinsko vlasništvo, konzultanti će dobiti nagrade i naknade oko 500 milijuna do milijardu kuna, a hrvatskim tvrtkama mrvice, kao u ovom slučaju Franku 2-3 posto od 100 milijuna eura, a mladim dioničarim nula, kaže. Sa sigurnošću se može tvrditi da oni koji podržavaju takvu nagodbu rade protiv hrvatskih interesa, a jedan od najrječitijih koji radi protiv hrvatskih intersa je Ivan Vrdoljak koji se zdušno brani njegovom istinom da treba sačuvati radna mjesta, rekao je Purko.

Tašler smatra kako očito gori pod petama. Vlada pritišće sa svoje strane da se postigne nagodba da se ne ulazi u novi scenarij, promjene lex Agrokora koji bi produljio period postizanja nagodbe ili da zbog toga što ne dođe do nagodbe da Agrokor ode u stečaj i da se razvija po stečajnim pravilima.

Japunčić smatara da postojeći koncept nagodbe nije na odgovarajući način kvalitativan, u smislu ne samo što se tiče postojećih vjerovnika, nego i Agrokor grupacije njezinog poslovanja u budućnosti, a u konačnici i same Hrvatske.

Facebook Komentari