Marić kaže da ga DORH još nije zvao oko Grupe Borg, evo što kaže o rastu cijene benzina

Ministar financija, Zdravko Marić, komentirao je uoči međunarodnog znanstvenog skupa “Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura”, koji u povodu 25-godišnjice redovnog izlaženja časopisa Ekonomija/Economics organiziraju Zagreb-Rifin i Janaf, stanje u Agrokoru.

Upitan je li ga kontaktirao netko iz DORH-a zbog afere Hotmail, Marić je rekao da ga još nitko nije zvao.

Nije htio komentirati činjenicu da će nagodbu donijeti Privremeno vjerovničko vijeće, a novinari su ga upitali kakav rizik situacija u Agrokoru predstavlja za proračun Republike Hrvatske. “Cijeli proces oko Agrokora, gledan iz perspektive gospodarstva, interesa poreznih obveznika i proračuna, u ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije i ‘što ako’ scenarije. U petak smo čuli iz prve ruke da se približavamo trenutku nagodbe, ali očito nisu sve stvari u potpunosti jasne, pa ćemo vidjeti ovih dana gdje smo i što smo”, rekao je Marić.

“Naravno da sve pratimo u smislu svih mogućih efekata, izravnih ili sporednih. Kod predstavljanja svih naših projekcija, vrlo jasno i transparentno prebrojavamo sve potencijalne negativne rizike. Što se tiče izloženosti HBOR-a, krediti HBOR-a koji su odobreni društvima iz koncerna Agrokor, jedni su od rijetkih u kapitalnoj strukturi Agrokora koji su osigurani kolateralima, uz ostale instrumente osiguranja. Ovisno o ukupnom procesu nagodbe, bit ćemo pametniji. Od samog početka se vodi briga i o tim stvarima”, rekao je Marić.

Upitan postoji li uloga HBOR-a u procesu, Marić je rekao. “Osobno nisam involviran u taj proces, ali ne bih ništa prejudicirao, da ne bih rekao nešto što nije oportuno, pričekajmo još malo”, rekao je Marić, dodavši da se uloga Vlade i premijera Andreja Plenkovića, treba gledati kroz više stvari, a ne samo kroz prizmu jednoga segmenta.

Osim situacije u Agrokoru, Marić je komentirao i rast cijena nafte.

“U ovom trenutku kretanje nafte na međunarodnim tržištima nisu značajnije odstupili od onoga što smo projicirali. Kao rezultat toga cijene u maloprodaji su porasle, ali nisu izašle iz okvira koji smo si postavili. Imali smo nekoliko psiholoških granica, ranije je bila 7 kuna, pa je sad došla i do 10. Mi imamo mehanizme, ako do toga dođe, ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može na taj način uskočiti. Ne bih to ništa najavljivao, o trošarinama ćemo također u sklopu novog paketa poreznih izmjena gledati. Početak je sezone, dolazi velik broj stranaca, tako da nemojmo ni taj element zanemariti po pitanju cijena trošarina”, rekao je Marić, N1.

Raste cijena goriva, Štern: Država ima sve instrumente da intervenira i mislim da bi trebala intervenirati u ovakvim momentima

Facebook Komentari