Predsjednica RH dobila izvještaj SOA-e o Grupi Borg, izrazila zabrinutost iz tri razloga, Plenkovića pozvala na sastanak

‘Sastanak s premijerom, nadam se, bit će u ponedjeljak, očekujem potvrdu termina’, kazala je u petak predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govoreći, među ostalim, i o aferi Hotmail.

‘Zatražila sam detaljno izvješće SOA-e, dobila sam ga sinoć, a sad u moj ured dolazi i ravnatelj Markić.

Predložit ću i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Postoji potreba, moram izraziti zabrinutost iz 3 razloga.

1. nagodba se mora provesti, ne želimo da dođe do komplikacija

2. tzv. afera Hotmail, treba vidjeti tko je znao za tu komunikaciju. Zašto skupina komunicira putem hotmaila, čiji su serveri izvan države.

3. činjenica da se bojim da sve drugo u državi stoji’, rekla je to predsjednica na svečanosti u povodu 15. godišnjice rada Hrvatske zajednice županija. Na skupu se govorilo o razvoju regionalne samouprave tijekom 25 godina od prvog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, piše N1.

Upitana kolika je odgovornost premijera u svemu, odgovorila je: “Nismo se čuli telefonom jer sam bila izvan države. Nisam bila za razgovor preko telefona jer mislim da ne bi bio dovoljno zaštićen, zato sam zatražila sastanak.
“Po meni, treba istražiti autentičnost sadržaja, a to rade određene institucije i nitko ne smije raditi pritisak na DORH. Naravno, svatko od nas je politički odgovoran za posao koji radi, a to ovisi i o stabilnosti unutar koalicije, njihovim razgovorima, a ja u ovom trenutku nemam dovoljno podataka da bih mogla komentirati detalje”, dodala je.
“Prvo je činjenica da se nagodba koja je donesena mora provesti, ne želim da dođe do komplikacija jer o tome ovisi stabilnost koncerna Agrokor. Drugo je afera hotmail, treba istražiti i vidjeti tko je znao za tu komunikaciju. Zašto jedna skupina dužnosnika, ozbiljnih ljudi, komunicira preko hotmaila i drugih privatnih mailova čiji su serveri izvan države o jednom tako bitnom pitanju”, kazala je Grabar Kitarović.
Komentirala je izjavu premijera Plenkovića da bi koji su bili angažirani trebali vratiti novac.
“Ja bih vratila novac. Ne bih htjela dovoditi u sumnju svoju poziciju da su moje namjere bila najbolje u pisanju zakona koji u konačnici jest donio stabilnost. Ja ne bih htjela bacati sumnju na sebe, ustalom čast je bitnija od novaca. Nemojmo zaboraviti onaj pozitivni dio – rekla je Grabar-Kitarović.

Bernardić: Ovo definitivan kraj premijera Plenkovića, SDP je spreman preuzeti vlast

Share This Article