Njemačko-ruski plinovod Sjeverni tok 2 brine SAD zbog mogućeg postavljanja obavještajne tehnologije

Planirani plinovod Sjeverni tok 2 od Ruske Federacije do Savezne Republike Njemačke izaziva zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog obavještajnih i vojnih aspekata, obzirom da bi on omogućio Moksvi postavljanje novih tehnologija prisluškivanja i praćenja u Baltičko more, rekla je u četvrtak viša dužnosnica SAD-a.

Sandra Oudkirk, zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za energetsku diplomaciju, rekla je da će se u Berlinu sastati s njemačkim dužnosnicima kako bi im izrazila zabrinutosti Washingtona glede tog projekta postavljanja plinovoda pod Baltičkim morem.

Glavni čovjek njemačke Vlade za odnose s Ruskom Federacijom, Dirk Wiese, najavio je da će SR Njemačka nastaviti tražiti prostore za suradnju s Ruskom Fedracijom, uključujući i održanje sporazuma s Islamskom Republikom Iran, unatoč razlikama oko Ukrajine i sankcija EU-a

Konzorcij zapadnih kompanija i ruski Gazprom ovoga su tjedna objavili da počinju pripremne radove pred njemačkom obalom na Baltiku.

Sandra Oudkirk je novinarima rekla da je Kongres Sjedinjenih Američkih Država dao predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu ovlasti da uporabi sankcije protiv raznih ruskih projekata izgradnje plinovoda.

Svaka u njih uključena kompanija izložena je”višem riziku sankcija”, rekla je Sandra Oudkirk, a njene riječi prenosi britanska novinska agencija Reuters.

No, dodala je, Washington je usredotočen na korištenje diplomatskih načina za zaustavljanje Sjevernog toka 2, jednog od nekoliko ruskih projekata za izvoz plina u zapadnu Europu pravcima koji zaobilaze Ukrajinu, a koja je u nizu sporova s Moskvom.

Sandra Oudkirk je upozorila da je Baltik zagušeno i vojno osjetljivo područje. “Glede ovog podmorskog projekta na Baltičkom moru zabrinutost izaziva mogućnost vlada i kompanija da iskoriste postavljanje infrastrukture za postavljanje naprava i tehnologije koje mogu prisluškivati i pratiti”, dodala je.

Pritisak SAD-a se događa dan prije no što će njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel otputovati u Soči na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom na kojima će biti riječi o Sjevernom toku 2 i o odluci Sjedinjenih Američkih Državaa da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran.

Glavni čovjek njemačke Vlade za odnose s Ruskom Federacijom, Dirk Wiese, najavio je da će SR Njemačka nastaviti tražiti prostore za suradnju s Ruskom Fedracijom, uključujući i održanje sporazuma s Islamskom Republikom Iran, unatoč razlikama oko Ukrajine i sankcija EU-a.

On je rekao da SR Njemačka Sjeverni tok 2 vidi prvenstevno kao komercijalni projekt, ali kako vidi i potrebu da se u obzir uzmu interesi Ukrajine kao tranzitne zemlje za plin te interesi zemalja središnje i istočne Europe.

Pritisak SAD-a se događa dan prije no što će njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel otputovati u Soči na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom na kojima će biti riječi o Sjevernom toku 2 i o odluci Sjedinjenih Američkih Državaa da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran

Sandra Oudkirk je rekla da su primjedbe Washingtona vezane i uz prošle ruske poteze kada je ta zemlja prekinula isporuke plina Ukrajini i drugim zemljama i dodala da će to nastaviti “ranjivost” u rusko-europskim odnosima još 30 do 40 godina.

Sjedinjene Američke Države se iz istih razloga protive i plinovodu preko Republike Turske, rekla je  zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za energetsku diplomaciju, Sandra Oudkirk.

Ona je upozorila da je Baltik zagušeno i vojno osjetljivo područje. “Glede ovog podmorskog projekta na Baltičkom moru zabrinutost izaziva mogućnost vlada i kompanija da iskoriste postavljanje infrastrukture za postavljanje naprava i tehnologije koje mogu prisluškivati i pratiti”, dodala je Sandra Oudkirk.

Sandra Oudkirk je novinarima rekla kako je Kongres Sjedinjenih Američkih Država dao predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu ovlasti da uporabi sankcije protiv raznih ruskih projekata izgradnje plinovoda. Svaka u njih uključena kompanija izložena je”višem riziku sankcija”, rekla je Sandra Oudkirk.

“Novi će projekt dopustiti da se postave nove tehnologije duž plinovoda i to predstavlja prijetnju”, napomenula je.

Sandra Oudkirk je odbacila nagađanja da se Washington protivi plinovodu kako bi pomogao izvozu američkog ukapljenog plina, te da Sjedinjene Američke Države podržava planirani plinovod između Republike Poljske i Kraljevine Danske na Baltiku jer će diverzificirati izvore i pravce opskrbe plinom. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari