Najnovije

Hrvatska preuzima predsjedanje Odborom ministara VE-a

Nakon 22 godine članstva u Vijeću Europe – najstarijoj europskoj organizaciji – Hrvatska će u Danskoj preuzeti predsjedanje njezinim Odborom ministara. Na svečanosti u Helsingoru sudjelovat će ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je početkom tjedna predstavila prioritete predsjedanja.

Vijeće Europe organizacija je koja se prije svega zalaže za demokratsku stabilnost starog kontinenta i zaštitu ljudskih prava. Nijedna članica nije ušla u Europsku uniju a da prije toga nije bila članica Vijeća Europe. Hrvatska je ratificirala 93 konvencije Vijeća Europe, a zadnja među njima bila je Istanbulska konvencija, čiju ratifikaciju VE snažno zagovara.

Šefica hrvatske diplomacije je kao prioritete hrvatskog predsjedanja VE predstavila borbu protiv korupcije, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute, piše HRT.

“Hrvatska je pripremila program koji se sastoji od ukupno 26 događanja, od toga najviše iz područja zaštite ljudskih prava, dok će ih iz kulture biti 10”, kazala je ministrica. Većina skupova, njih 16, nastavila je, planirano je u Hrvatskoj, a osim Zagreba u aktivnosti će biti uključeni Rijeka, Dubrovnik, Zadar te Brijuni i Istra. “U Strasbourgu, sjedištu Vijeća Europe, predstavit ćemo 10 tema, od arhitekture do glazbene i filmske umjetnosti, a dobili smo dozvolu grada da jedan tramvaj ‘obučemo’ hrvatskim znakovljem”, rekla je ministrica.

Facebook Komentari