Američki predsjednik Donald John Trump priznao kako nije sigurno da će doći do njegovog planiranog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom

Američki predsjednik Donald John Trump jučer je otkazao sastanak na vrhu, najavljen za 12. lipnja u Singapuru, do kojeg je trebalo doći nakon više mjeseci diplomatskog napretka. U pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu je naveo da s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje je sjevernokorejski vođa pokazao svojim posljednjim izjavama, "nažalost, nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak"

Demokratska Narodna Republika Koreja je rekla kako je suspendirala razgovore na visokoj razini s Republikom Korejom planirane za srijedu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježbi te zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom.

Službena sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borbi, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci-bombarderi B2-Spirit, bombarderi B-52 Stratofortress i bombarderi B1B-Lancer te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore.

“I dalje se nadamo da će se sastanak dogoditi i radimo u tom smislu, ali smo istodobno svjesni da bi pregovori mogli biti teški”, rekla je nešto ranije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders za mrežu Fox News

Američko-južnokorejska vojna vježba dovela je sumnju u to hoće li se sljedećeg mjeseca summit između sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa dogoditi kako je planirano, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Američki nevidljivi lovac-bombarder B2-Spirit, bombarder B-52 Stratofortress i bombarder B1B-Lancer

“Ova vježba koja cilja na nas, koja se odvija diljem Južne Koreje je očigledan izazov deklaraciji iz Panmunjoma i namjerna vojna provokacija protivna pozitivnom političkom razvoju na Korejskom poluotoku”, navodi KCNA.

“Sjedinjene Američke Države će isto tako morati pažljivo razmisliti o sudbini planiranog summita DNR Koreja-SAD u svjetlu ovog provokativnog vojnog meteža zajednički izvedenog s vlastima Republike Koreje”.

Službena sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borbi, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci-bombarderi B2-Spirit, bombarderi B-52 Stratofortress i bombarderi B1B-Lancer te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore

Donald John Trump i Kim Jong-un se trebaju sastati u Singapuru 12. lipnja na summitu koji je donedavno izgledao nemoguć nakon uvreda i prijetnji koje su njih dvojica razmijenili tijekom prošle godine dok je rasla napetost zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnih projektila sposobnih pogoditi Eurospku uniju i Sjedinjene Američke Države.

Heather Ann Nauert, glasnogovornica američkog Department of State, rekla je kako nema informacija od Sjeverne Koreje o prijetnji da otkaže summit i da se nastavlja planirati sastanak.

Sastanak u srijedu trebao se usredotočiti na planove za provedbu deklaracije objavljene na međukorejskom summitu 27. travnja u pograničnom selu Panmunjeom, među kojima i obećanja da se službeno okonča Korejski rat i teži “potpunoj denuklearizaciji”, reklo je u utorak Ministarstvo za ujedinjenje Republike Koreje koje se bavi vezama sa sjevernom DNR Korejom.

Američki Pentagon je priopćio da je vojna vježba s južnom, Republikom Korejom, koja je počela u ponedjeljak i trebala bi trajati do 25. svibnja, rutinska i ima isključivo obrambeni karakter.

Sjedinjene Američke Države upoznate su s izvješćima južnokorejskih medija da je DNR Koreja suspendirala razgovore na visokom nivou s južnim susjedom, priopćila je u utorak Bijela kuća, iz koje najavljuju da će SAD to pitanje neovisno razmotriti.

“SAD će neovisno razmotriti što je to priopćeno iz Sjeverne Koreje te će nastaviti blisko surađivati sa svojim saveznicima”, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders, prenosi britanska noinska agencija  Reuters.

Američki Pentagon je priopćio da je vojna vježba s južnom, Republikom Korejom, koja je počela u ponedjeljak i trebala bi trajati do 25. svibnja, rutinska i ima isključivo obrambeni karakter.

Za radare nividljivi lovci-bombarderi B-2 Spirit američkih zračnih snaga USAF sudjeluju zajedno s južnokorejskim ratnim zrakoplovstvom na vojnim vježbama Max Thunder

Sjeverna DNR Koreja u srijedu je zaprijetila otkazivanjem prijelomnog sastanka između svog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa ako SAD ustraje na tome da DNR Koreja potpuno odustane od nuklearnog oružja.
“Bude li SAD ustrajao na tome da nas satjera u kut i prisili na jednostrano napuštanje nuklearnog oružja, nećemo više biti zainteresirati za takav dijalog te ćemo ponovno razmotriti odlazak na sjevernokorejsko – američki summit”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan, a prenijela sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Demokratska Narodna Republika Koreja objavila je kako također nije voljna odustati od svojeg nuklearnog oružja u zamjenu za gospodarsku pomoć.

“Nikad nismo imali ikakva očekivanja od američke pomoći za naš gospodarski razvoj”, rekao je dužnosnik.

Heather Ann Nauert, glasnogovornica američkog Department of State, rekla je kako nema informacija od Sjeverne Koreje o prijetnji da otkaže summit i da se nastavlja planirati sastanak

Kim Jong-un je ranije u srijedu iznenada prekinuo pregovore sa Seoulom i zaprijetio otkazati sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom zbog zajedničkih američko-južnokorejskih vježbi koje su počele u petak.

Sjevernokorejsko vodstvo otkazalo je summit s južnom Republikom Korejom – zakazan za kasnije tijekom dana – zbog tzv. vježbi Max Thunder, koje zajedno izvode Washington i Seoul, objavilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje u izjavi.

Američki bombarder B-52 Stratofortress – leteća tvrđava iznad južne, Republike Koreje

Sjedinjene Američke Držav i južna Republika Koreja ustraju na tome da su vježbe isključivo u obrambene svrhe.
No Sjeverna Koreja doživljava ih kao “vojnu provokaciju protivnu pozitivnom političkom razvoju na Korejskom poluotoku”, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija  KCNA.

Bijela kuća je objavila da će “neovisno” pratiti što je DNR Koreja objavila te nastaviti blisko surađivati sa saveznicima.
Seoul je sjevernokorejsku odluku o otkazivanju susreta opisao kao “vrijednu žaljenja”. Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja u izjavi je istaknulo da je taj potez “vrijedan žaljenja” te da ne odgovara duhu i svrsi dogovora postignutog između vođa dviju zemalja.

Američki bombarder B1B-Lancer iznad južne, Republike Koreje

Vlada Republike Koreje ostaje privržena Deklaraciji iz Panmunjeoma postignutoj u travnju na summitu dviju Koreja i poziva DNR Koreju da se vrati na razgovore “čim prije moguće”, navodi se u priopćenju.

Summit koji se trebao održati u srijedu trebao je uslijediti kao nastavak povijesnog susreta između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u travnju, tijekom kojega su se dvojica čelnika složila o tome da će zajednički raditi na trajnom mirovnom sporazumu i uklanjanju nuklearnog oružja s poluotoka.

Washington se i dalje “nada” da će se sastanak na vrhu američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una održati sljedeći mjesec, iako je službeni Pyongyang zaprijetio da će ga otkazati.

“Bude li SAD ustrajao na tome da nas satjera u kut i prisili na jednostrano napuštanje nuklearnog oružja, nećemo više biti zainteresirati za takav dijalog te ćemo ponovno razmotriti odlazak na sjevernokorejsko – američki summit”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan

Neočekivano se vraćajući na staru retoriku nakon višemjesečnog diplomatskog približavanja na poluotoku, komunistička DNR Koreja je u srijedu objavila da će otkazati povijesni susret bude li je Washington pritiskao da jednostrano odustane od svog nuklearnog arsenala.

“I dalje se nadamo da će se sastanak dogoditi i radimo u tom smislu, ali smo istodobno svjesni da bi pregovori mogli biti teški”, rekla je nešto ranije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders za mrežu Fox News.

“Kao što je predsjednik rekao više puta, spremni smo za taj susret i ako se dogodi, dobro, ako ne obavijestit ćemo o tome”, istaknula je Sarah Elizabeth Huckabee Sanders i najavila “nastavak sadašnje kampanje maksimalnog pritiska”.

Američki predsjednik Donald John Trump je izjavio kako će službeni Washington ustrajati da se Demokratska Narodna Rrepublika Koreja odrekne nuklearnog oružja iako Pyongyang prijeti da će se zbog toga povući sa sastanka

Narodna Republika Kina, najbliži saveznik sjeverne DNR Koreje, pozvala je na održavanje summita kao što je bilo planirano.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump u srijedu je priznao kako nije sigurno da će doći do njegovog planiranog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom i rekao kako će službeni Washington ustrajati da se DNR Koreja odrekne nuklearnog oružja iako Pyongyang prijeti da će se zbog toga povući sa sastanka. (Theo Ljubić, Reuters, KCNA, Yonhap, Fox News)

Facebook Komentari