Stigla dugoročna prognoza, evo kakvo nas ljeto očekuje

Dugoročna prognoza za ljeto u Europi, koja stiže iz Accuweathera, mnogima se neće baš svidjeti. Dijelovima Europe prijete toplinski udari, no našim područjima prijete ekstremi poput, ili suše, ili učestalih grmljavinskih oluja.

Hrvatskoj, prema dugoročnoj prognozi Accuweathera za ljeto 2018., prijete velike suše tijekom ljeta i potrajat će do kraja kolovoza. Nakon velikog vala hladnoće s kraja veljače i početka ožujka, koja je već donijela štetu nekim kulturama, period suše mogao bi dodatno ugroziti.

Jugu Hrvatske, pak, prijete česte grmljavinske oluje, koje bi pak mogle uzrokovati brojne iznenadne poplave. Tom dijelu naše zemlje kao i okolnoj regiji južnog Balkana te Italije, prijeti vrlo nestabilno vrijeme, s mogućnošću velikih oborina u trajanju od tri do pet dana periodično.

Jedina dobra vijest u tome svemu je što će opasnost od velikih požara na jugu Hrvatske ali i spomenute regije, zbog navedenog biti smanjena.

Istoku Europe prijete izrazito jake i nasilne grmljavinske oluje. Accuweather posebno upozorava na tu opasnost za Poljsku, češku i Bjelorusiju, ali i dijelove Austrije, Njemačke i Litve.

Toplinski udari pak prijete središnjoj i južnoj Francuskoj, velikom dijelu Njemačke, sjevernoj Italiji te Norveškoj.

Mogućnost periodičkih toplinskih udara moguća je i u drugim skandinavskim zemljama i zemljama Baltičkog područja.

Normalno ljeto, prognostički gledano, jedino očekuje Španjolsku i Tursku, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari