PRIJENOS Buran dan: Sabor o Grupi Borg, Agrokoru, Martini Dalić, istražnom povjerenstvu

Očekuje se burna rasprava u Saboru, raspravljat će se o Agrokoru i prijedlogu 36 oporbenih zastupnika o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor te o SDP-ovu prijedlogu o izmjeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Večernji prijenos:

Sabor je rad počeo zahtjevima za slobodno izjašnjavanje (nekadašnje stanke)

Davor Bernardić (SDP) kazao je kako je u ponedjeljak postalo jasno da je premijer duboko upleten u aferu Agrokor.

“Plenković je sve znao i mailovi to pokazuju. Očito se trgovalo informacijama i pogodovalo. Ovaj put neće proći pokušaj kupovine vremena. Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka. Gdje je nestala politička odgovornost svih vas koji ste do jučer podržavali Dalić? Zašto DORH još ne postupa, postoji li politički pritisak na DORH i SOA-u”, kazao je Bernardić.

Istaknuo je kako Vlada više nema politički legitimitet te su zbog toga u proceduru uputili zahtjev za samoraspuštanjem Sabora.

Osvrnuo se i na izvješće Europskog vijeća o porastu netolerancije prema nacionalnim i seksualnim manjinama.

“Tu istu vladu podržavaju predstavnici manjina koji se po ovom izvješću osjećaju ugroženima. To znači da ti isti predstavnci manjina podržavaju to nasilje nad članovima njihove manjinske zajednice te širenje ustaštva i mržnje”, rekao je Bernardić.

Željko Glasnović (nezavisni) također se osvrnuo na izvješće Europskog vijeća o rastu netrpeljivosti u Hrvatskoj.

“Vi ste komunisti, vaši su mozgovi uništeni i niste željeli hrvatsku državu. Katolici su ti koji su ugroženi. Ja ne znam nijedog Roma koji je napadnut u Hrvatskoj. Gdje su policijska izvješća o tim napadima”, kazao je Glasnović.

Bojan Glavašević (SDP) tražio je povredu poslovnika zbog obraćanja Željka Glasnovića, no Jandroković je ustvrdio kako povrede nije bilo te je Glavaševiću iznio opomenu.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se vladajući ponašaju poput Borga te ne razmišljaju svojom glavom.

“Narod više ne vjeruje vladi. Svi vi postali ste taoci loših odluka nekolicine ljudi i s njima povezanih interesnih skupina. Sve što vam ostaje je ponavljati “stabilnost, stabilnost, stabilnost”

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako su mailovi iz afere Hotmail pljuska u lice svim zastupnicima.

“To je sramota hrvatske države i svih nas”, kazala je.

Krešo Beljak (HSS) kazao je kako je afera Hotmail sramota za cijelu državu.

“Dogodila se neviđena pljačka i ovo je nešto najgore što se dogodilo HDZ-u u zadnjih 27 godina. Konkurencija je bila velika i teško je bilo nadmašiti sve one koji su kroz HDZ Hrvatskoj naštetili više nego četnici i Turci kroz cijelu povijest zajedno. Ja HDZ više neću nazivati strankom nego sektom. Srušite ovu vladu i raspišite izbore jer nemate više ni trunke povjerenja. Iziđite na izbore pa ćete vidjeti što će reći vaši birači. Dosta je bilo, doista je gotovo, vrijeme je za izbore. Ja ću glasati protiv HDZ-a po cijenu da više nikad ne vidim Sabora”, kazao je Beljak.

Branko Bačić (HDZ) podsjetio je kako je lex Agrokor usvojen u Saboru te je spasio hrvatsko gospodarstvo.

“Ovaj trenutak sam pogledao anketu, HDZ je daleko najjači, više nego Most i SDP zajedno. Toliko o tome što hrvatski građani misle o HDZ-u, Mostu i SDP-u”, rekao je Bačić.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako bi zastupnici manjina oporbi trebali reći: “Dat ćemo vamo izbore pa da vidimo kakvu ćete Vladu složiti”.

“Svi znamo da stranke kao političke insitucije slabe iz dana u dan. Slabe baš kao i institucije u državi koja je već 30 godina nezavršena država”, kazao je Pupovac.

Osvrnuo se i na izvješće Europske komisije ustvrdivši kako su oni koji ne znaju razliku između Petrove gore i Ravne gore ustaše.

VIDEO Pupovac oporbi: Dat ćemo vam izbore, pa bildajte mišiće – Glasnoviću pouka: Oni koji ne znaju razliku između Ravne i Petrove gore su ustaše

Gordan Maras (SDP) zatražio je stanku nakon što je Jandroković najavio da će točka o izmjeni Odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor biti zadnja na današnjem dnevnom redu.

“Tražimo da to bude prva točka dnevnog reda”, rekao je Maras, a njegovom zahtjevu pridružio se i Nikola Grmoja.

Predsjedavajući Gordan Jandroković je kazao kako je zahtjev oporbe uvršten na dnevni red prvi radni dan nakon podnošenja zahtjeva.

“Neću mijenjati dnevni red. Rasprava o vašem zahtjevu na red bi mogla doći već u podne. Nema cjelonoćnih rasprava”, kazao je Jandroković.

“Vi ste se pokazali kao hrabar čovjek gospodine Jandroković. Kome vi presudite, toga sljedeći dan više nema. Kao čovjek i saborski zastupnik zahvalan sam što ste naš zahtjev uvrstili na dnevni red. Dajte napravite još taj mali korak i stavite tu točku prvu na dnevni red”, kazao je Beljak.

“Hvala vam gospodine Beljak, skoro ste me nagovorili”, odgovorilo mu je Jandroković i nakon toga odredio stanku, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari