Adris i Agram drže ključeve Agrokorove nagodbe: Vremena je sve manje, a Peruško se žali na ‘psihozu’

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, na konferenciji za novinare u utorak kazao je kako se može očekivati da će nagodba vjerovnika biti upućena na Trgovački sud do 15. lipnja.

Pritom je upozorio da su jedan od većih problema u procesu donošenja nagodbe vjerovnika “taktički osporene tražbine”. Izraz “taktički osporene tražbine” odnosi se na onu vrstu procesnih manevara za koje se smatra da nemaju uporište u pravnim osnovama, nego se koriste kako bi se odugovlačio postupak.

Glavni taktički osporavatelji tražbina u ovom postupku su Adris Grupa i Alca, koji su osporili legitimitet predstavnika imatelja obveznica, pa stoga u “grupi B” stalnog vijeća vjerovnika, koje još nije formirano, nije upisan nitko od imatelja obveznica. Naime, imatelje obveznica zastupa Madison Pacific Trust Limited kao jedini agent, a u Adrisu tvrde kako to nije sukladno zakonu, te da su tražbine trebali prijaviti svi imatelji obveznica pojedinačno. Ako se s Adrisom ne postigne dogovor, a Visoki trgovački sud ne donese presudu do 15. lipnja, imatelji obveznica možda neće imati pravo glasa u vijeću vjerovnika za nagodbu, ili neće moći glasati na takozvanoj skupštini vjerovnika koja sa 66 posto glasova mora izglasati nagodbu.

Drugi veliki taktički osporavatelj tražbina su tvrtke iz Agram grupe Dubravka Grgića, koje su osporile gotovo sva jamstva koja su Ledo, Jamnica i druge tvrtke dale Agrokoru za kredite tog koncerna.

Ako VTS na vrijeme ne riješi taj pravni spor, ne bi bilo moguće donijeti nagodbu vjerovnika, jer je čitav sustav entity priority modela naplate i otpisa potraživanja temeljen na raspodjeli jamstva po tvrtkama.

Jer, tek u tom modelu Agrokorove kompanije postaju insolventne zbog aktiviranih jamstava i u okviru njega je moguće provesti “zrcalni model” transformacije Agrokora. Kako se neslužbeno moglo doznati, vode se intenzivni pregovori s Adrisom i Agram grupom, s tim da je mnogo važniji dogovor s Agramom, upravo zbog važnosti aktivacije jamstava za proces donošenja nagodbe.
Naše informacije govore kako je dogovor Agram grupe s izvanrednom upravom i vijećem vjerovnika sve izgledniji, iako treba pričekati konačni dogovor. S Adrisom su pregovori nešto teži, ali čak i kada ne bi bio postignut cjelovit dogovor s Adrisom, navodno bi izvanredna uprava i vijeće vjerovnika mogli provesti nagodbu. Vjerovnici s kojima smo razgovarali ističu da im nije jasno zbog čega VTS već nije donio odluku o osporenim tražbinama i jamstvima, no upravo kako se ne bi čekala ipak nepredvidljiva i možda zakasnjela odluka VTS-a (kad je proces donošenja nagodbe u pitanju), vode se užurbani pregovori kako bi se uklonile sve prepreke za sigurno sklapanje nagodbe.

Inače, službene i neslužbene informacije koje dolaze iz Agrokora i od vjerovnika govore kako proces dobro napreduje, ali da su u stisci s vremenom, jer je potrebno ne samo postići još neke važne dogovore, nego je potrebno pravno ugovoriti tisuće detalja. Potom je tu problem i prijevoda s engleskog na hrvatski, jer se pregovori “vode i pišu” na engleskom, a potom taj – većinom anglosaksonski – pravni model treba prevesti ne samo na hrvatski jezik, nego i na hrvatski pravni sustav.
Ipak, svi vjerovnici s kojima smo razgovarali uvjereni su da će se sve ipak uspjeti stići do 10. srpnja, jer bi u suprotnom bio zadan negativni udarac Vladi Andreja Plenkovića. Riječ je o tome da vjerovnici smatraju da bi Vlada sigurno produžila datum dogovora i nakon 10. srpnja ako bi to bilo potrebno, ali vjerovnici jednostavno ne žele dovesti Vladu u takvu situaciju.
– Koncernu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, i to uglavnom od onih koji nisu dio tog procesa. To svakako usporava sam tijek procesa – kazao je u utorak Peruško, dodajući kako nije veliki problem što nema stalnog vjerovničkog vijeća.
– To nije problem. Zakon je vrlo jasan u pogledu toga i Privremeno vjerovničko vijeće može donijeti odluku o nagodbi – rekao je Peruško.

Savjet zlata vrijedi, Knighthead: Nije skupo

Andrew Shannahan, predstavnik Knighthead Capital Managementa u privremenom vijeću vjerovnika, naglasio je kako su “vjerovnici Agrokora uložili značajna sredstva u Agrokor, a zajedno s izvanrednim povjerenikom i savjetnicima Agrokora sada su usredotočeni prije svega na postizanje pravedne nagodbe za sve dionike u kratkom preostalom zakonskom roku”.
– Vjerovnici jedini snose sve troškove Agrokorova restrukturiranja i procesa izvanredne uprave. Ovi troškovi, iako vrlo visoki, u skladu su s međunarodnim standardima složenih slučajeva restrukturiranja kao što je ovaj, te ih vidimo kao nužnost koju moramo platiti – ustvrdio je Andrew Shannahan, dodajući da bi “s obzirom na veličinu problema i duga Agrokora, bez iskusnog međunarodnog tima koji radi zajedno s lokalnim stručnjacima bilo nemoguće dovesti ovaj postupak do točke na kojoj smo danas”.

VTB cijeni rad savjetnika

Diana Nikolova iz VTB banke naglasila je da vjerovnici “cijene rad izvanredne uprave i svih lokalnih i međunarodnih savjetnika koje je angažirala izvanredna uprava”, piše Slobodna.

Facebook Komentari