VIDEO: Otvoreno je Veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalemu. Izraelske obrambene snage ubile 55 Palestinca, ranjeno više od 2400 ljudi. Bijela kuća za sve krivi Hamas.

Izraelske obrambene snage (IDF),  ubili su u ponedjeljak najmanje 55 Palestinaca koji su sudjelovali u masovnim prosvjednima u Pojasu Gaze, dok je SAD u Jeruzalemu otvorio svoje veleposlanstvo u Izraelu. Ozlijeđeno je više od 2400 osoba, javljaju izraelski i svjetski mediji.

Tim se potezom ostvarilo najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Johna Trumpa, unatoč protivljenju dijela Međunarodne zajednice i palestinskom gnjevu, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Na svečanosti otvaranja veleposlanstva, izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu zahvalio je američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu “na hrabrosti da ispuni svoja obećanja”. “Ovo je velik dan. Velik dan za Jeruzalem. Velik dan za Državu Izrael. Dan koji će biti upisan u naše nacionalno sjećanje budućih naraštaja”, rekao je Benjamin “Bibbi” Netanyahu. “U Jeruzalemu smo i ovdje smo da bi tu i ostali”, dodao je, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Benjamin “Bibbi” Netanyahu je završio govor nazivajući Jeruzalem “vječnom i nedjeljivom izraelskom prijestolnicom”.

Jared Corey Kushner, zet i viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa za Bližnji Istok, rekao je na ceremoniji da je SAD pokazao svijetu kako mu se može vjerovati. prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Kada predsjednik Donald John Trump nešto obeća, onda to i ispuni”, kazao je Jared Corey Kushner. “Danas pokazuje američko vodstvo. Preseljenjem našeg veleposlanstva u Jeruzalem još jednom smo pokazali svijetu da se SAD-u može vjerovati”, dodao je.

“Mi smo uz naše prijatelje i saveznike, a prije svega smo pokazali da će SAD postupati ispravno”, istaknuo je Jared Corey Kushner.

Donald John Trump je u videoporuci sudionicima rekao da SAD ostaje “potpuno” predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

“Naša najveća nada jest mir. SAD ostaje potpuno predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora”, poručio je američki predsjednik Donald John Trump visokim američkim i izraelskim dužnosnicima.

U Pojasu Gaze, palestinski prosvjedi ubrzo su se pretvorili u krvoproliće. U izraelskoj je vatri ubijeno najmanje 55 Palestinaca, najsmrtonosniji dan u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014. godine, a ozlijeđeno je više od 2400 ljudi.

Deseci tisuća Palestinaca krenuli su prema granici s D ržavom Izrael, neki sve do izraelske zaštitne ograde, linije za koju su izraelski čelnici rekli da je Palestinci neće prijeći.

U zrak su se dizali oblaci crnog dima od zapaljenih guma. Demonstranti, neki naoružani praćkama, bacali su kamenje na izraelske snage sigurnosti koje su odgovorile suzavcem i intenzivnom vatrom iz oružja.

Izraelske obrambene snage (IDF), priopćile su da na “10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama”.

Izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu i američka Bijela kuća su u ponedjeljak rekli da je Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas,  odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze, gdje je u izraelskoj paljbi poginulo 55 Palestinaca.

“Svaka zemlja je obvezna braniti svoj teritorij”, napisao je izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu na Twitteru. “Teroristička organizacija Hamas obznanjuje da namjerava uništiti Državu Izrael i u tu svrhu šalje tisuće ljudi da probiju granicu”, rekao je i dodao kako će Izrael nastaviti odlučno djelovati da ih u tome spriječi, prenosi britanski Reuters.

Bijela kuća je u ponedjeljak Hamas proglasila odgovornim za smrt 55 Palestinaca koje su u samoobrani ubili pripadnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF), u Pojasu Gaze tijekom prosvjeda zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

“Odgovornost za te tragične smrti u potpunosti leži na Hamasu”, upozorio je Raj Shah, zamjenik glasnogovornika američke vlade.

Bijela kuća se prvi puta oglasila o tim nasiljima u ponedjeljak u kojima je stradalo “osmero djece mlađe od 16 godina”, prema podacima palestinskog veleposlanika u UN-u.

“Hamas namjerno i cinično izaziva taj izraelski odgovor”, objasnio je Raj Shah na konferenciji za novinare i dodao da je islamistički pokret “organizacija koja se bavi ciničnim aktivnostima koje su izazvale te smrti”. (Theo Ljubić, Reuters, DPA, AFP)

Facebook Komentari