Soroseva zaklada bježi iz Mađarske, ne sviđa im se Orbanov recept

Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti se u Berlin. “Odluka da se djelatnosti presele iz Budimpešte dolazi u vrijeme dok se mađarska vlada priprema nametnuti nova ograničenja nevladinim organizacijama, putem paketa zakona pod oznakom ‘Stop Soros'”, stoji u izjavi.

“Mađarska vlada ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad i provodi represiju nad civilnim društvom radi svojih političkih ciljeva, koristeći se taktikama bez presedana u povijesti Europske unije”, istaknuo je u izjavi Patrick Gaspard, predsjednik zaklade Otvoreno društvo. Društvo je objavilo je da će nastaviti podupirati rad civilnih udruga u Mađarskoj u pitanjima poput ljudskih prava, umjetnosti i kulture, slobode medija, transparentnosti, obrazovanja te zdravstvene skrbi.

Viši ministar u novoj vladi Viktora Orbana najavio je da će Mađarska postrožiti zakon o nevladinim organizacijama nakon velike pobjede vladajuće stranke prošlog mjeseca. Zakonom bi se ministru unutarnjih poslova omogućilo da zabrani svaku djelatnost nevladinih organizacija na području imigracija za koju bi se smatralo da predstavlja “nacionalni sigurnosni rizik”. Osim toga zakonom bi se uvelo da nevladine organizacije koje podupiru migracije moraju platiti 25 posto pristojbe na strane donacije koje dobiju, prenosi HRT.

Orban će iskoristiti sva moguća sredstva, uključujući tajne službe, da se bori protiv Sorosa

Facebook Komentari