Pavić: MOST je bio uključen u Lex Agrokor – Laušić: Najveći dobitnik afere Hotmail je Živi zid

O stanju u Vladi nakon ostavke ministrice gospodarstva Martine Dalić u emisiji HRA “U mreži Prvog” govorili su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i novinar Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

Ministar Marko Pavić kazao je kako je ostavka Martine Dalić politički odgovoran čin i rezultat razgovora nje i premijera kako ne bi bilo mrlje na uspješnom procesu spašavanja desetaka tisuća radnih mjesta. Podsjetio je kako je u cijeli proces na početku bio uključen i Most.

“Država garantira za tri plaće radnika tvrtke u stečaju. Samo u mom resoru za to bi trebalo izdvojiti više od dvije milijarde kuna u godini dana”, rekao je. Pavić je uvjeren da će 10. srpnja biti postignuta nagodba. Konzultantima, dodao je, u cijelom procesu ide manje od 10 posto, a sav ostali novac išao je u restrukturiranje Agrokora. Pavić je naglasio kako će o novom ministru ili ministrici gospodarstva odlučiti premijer Andrej Plenković, a on osobno ne zna tko će to biti. Odgovarajući na pitanje može li objava novih mailova ugroziti Vladu, kazao je kako je “Vlada apsolutno sigurna”.

“Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jedan je od logičnih kandidata koji se nameće za mjesto ministra gospodarstva, ali mjesto na kraju obično dobiju neki drugi, tako da treba biti oprezan”, rekao je Frenki Laušić. Dodao je kako je jučer u Vladi bio i predsjednik uprave Podravke Marin Pucar. U obzir dolazi i da za šest mjeseci dođe do spajanja ministarstava gospodarstva i energetike. Moguće je, smatra Laušić, da će Plenković imenovati nestranačkog ministra i potpredsjednika Vlade, ali bi mu to zamjerili u HDZ-u i radi se o riskantnom potezu. Kad je riječ o reakcijama privremenog vjerovničkog vijeća, Laušić smatra kako će njihove poruke biti da nagodba ide dalje i očekuje da će za nekoliko tjedana biti potpisana i upućena Sudu, iako ima još mnogo posla. “U upućenim krugovima upozoravaju da bi za Vladu bila velika politička šteta da se nagodba ne donese do 10. srpnja”, dodao je Laušić. Potvrdio je to i ministar Marko Pavić. “Bitno je da proces ide dalje. Svima je u interesu da se nagodba sklopi do 10. srpnja”, kazao je Pavić.

“Što se tiče vladajuće koalicije i HDZ-a, partneri su zadovoljni smjenom Martine Dalić. Međutim, Vlada je loše sagledala percepciju štete o tome da su ljudi koji su radili na lex Agrokor poslije dobili posao na ‘lexu’. Jasno je bilo i prije da su svi znali sve. Sočni mailovi samo su pojačali ‘percepciju nevolje’ o tome što se točno događalo. Teško je predvidjeti što će se dalje događati, što će se još zakotrljati”, kazao je Frenki Laušić. Za eventualnu objavu novih mailova Marko Pavić je rekao kako je “ova priča zatvorena” i kako se “mora ići prema nagodbi” te da “taj proces ne smije biti kontaminiran”. Mailove nije htio komentirati. Najveći dobitnik ove afere za Laušića je Živi zid. Sumnja da će “urušeni SDP profitirati”, a Most bi puno dobio da je on izašao s mailovima.

Share This Article