Izraelsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo Hamasove ciljeve u Gazi. IDF priopćava da će na sve palestinske terorističke djelatnosti i dalje oštro odgovarati

Zrakoplovi zračnih snaga Države Izrael jutros su bombardirali jedanaest ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, priopćile su Izraelske obrambene snage – IDF, dok se u međuvremenu obavljaju deseci pogreba za palestinske prosvjednike koje su izraelski vojnici ubili u ponedjeljak zbog njihovih nasilnih pokušaja prelaska granice između Pojasa Gaze i Države Izrael.

Osim zračnih napada na dva Hamasova položaja, Izraelske obrambene snage – IDF gađali su i iz tenkova, dodaje se.

Izraelske obrambene snage – IDF – otvaraju paljbu na nasilne palestinske prosvjednike koji vatrenim oružjem, molotovljevim koktelima i drugim eksplozivno-zapaljivim sredstvima napadaju izraelske vojnike i policiju u ophodnji duž granice s Pojasom Gaze. Na slici je vojnik izraelskog IDF-a u direktnom srazu s naoružanim palestinskim prosvjednikom

“IDF će odlučno nastaviti kako bi spriječio masovne terorističke napade koje je uglavnom organizirala teroristička organizacija Hamas”, stoji u vojnom priopćenju i dodaje da će se “na sve terorističke djelatnosti oštro odgovoriti”, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

U Pojasu Gaze u utorak će se obaviti deseci pogreba, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike i ubili 59 ljudi.

Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti.

Izraelske obrambene snage – IDF kažu da slijede “standardne operativne postupke” u cilju da odvrate Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Države Izraela i Pojasa Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

U najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, Izraelske obrambene snage – IDF procjenjuju da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u nasilnim prosvjedima na deset mjesta duž granice.

Izraelske obrambene snage – IDF kažu da slijede “standardne operativne postupke” u cilju da odvrate Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Države Izraela i Pojasa Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti i tijekom današnjeg dana, kada se obilježava dan osnivanja Države Izrael, ali i dan kada su stotine tisuća Palestinaca otišli iz svojih domova nakon agresorskog rata arapskih zemalja i Palestinaca protiv novoosnovanog Izraela.
Podsjetimo, Arapsko-izraelski rat 1948., znan i kao Izraelski rat za neovisnost‎, je bio prvi u nizu ratova između Države Izrael arapskih država u sklopu sukoba na Bližnjem Istoku. Za Izraelce, rat označava uspostavu hebrejske Države Izrael, dok za palestinske Arape označava početak pojma „al Nakba“ („Katastrofa“), zbog egzodusa stotina tisuća palestinskih izbjeglica iz Izraela te njihove zabrane povratka zbog sudjelovanja u agresiji na novoosnovanu Državu Izrael, ali i želje za osnutkom palestinske države.

U najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, Izraelske obrambene snage – IDF procjenjuju da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u nasilnim prosvjedima na deset mjesta duž granice

Sve je počelo 1947. godine kada su Ujedinjeni narodi usvojili rezoluciju 181 kojom bi se palestinski mandat razdvojio na arapsku i izraelsku državu, ali koji su odbile arapske države. Nakon Holokausta i završetka rugog svjetskog rata, porasli su zahtjevi za osnutkom hebrejske države kojom bi se omogućila domovina za židovsku naciju. Razni Židovi su smatrali da je za to najpogodnija tadašnja Palestina, kolijevka hebrejske nacije, koja je tada bila pod kolonijalnom upravom Ujedinjeneog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Deseci tisuća židovskih imigranata s godinama se doseljavalo u to područje, no Arapi nisu blagonaklono gledali na došljake i htjeli su da Palestina postane arapska država.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine znan i kao Izraelski rat za neovisnost, u kojem se Država Izrael obranila od agresorskih armija Egipta, Sirije, Transjordanije, Libanona, Iraka, Saudijske Arabije i Palestine te neregularnih paravojnih formacija, također agresorskih jedinica Džihadističke armije i Arapske vojske oslobođenja i stranih dragovoljaca iz Muslimanskog bratstva, Jemena, Pakistana i Sudana koje su svi zajedno napali Državu Izrael, a izraelska apsolutna vojna pobjeda u tom Izraelcima nametnutom agresorkom ratu protiv njihove zemlje izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Izraelski laburistički vođa, državnik i prvi premijer Države Izrael i ministar obrane David Ben-Gurion proglasio je Izrael neovisnom državom 14. svibnja 1948. godine pa je usljedilo priznanje Sjedinjenih Američkih Država i Rusije (tadašnjeg Sovjetskog Saveza), no arapske države su novoosnovanoj Državi Izrael proglasile rat: regularne armije iz Sirijske Arapske Republike, Republike Irak, Kraljevine Saudijske Arabije, Transjordana, Arapske Republike Egipat i Libanonske Republike su pješaštvom i tenkovima agresivno ušle na teritorij britanskog mandata Palestine i u iznenadnoj krvavoj agresiji napala novoosnovanu Državu Izrael.

“Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu, posebice Izrael, da budu suzdržani kako bi se izbjegla eskalacija napetosti”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.NR Kina

U toj agresiji su im se pridružile i neregularne islamističke terorističke skupine, takozvana Džihadska armija i Arapska armija oslobođenja te teroristi Muslimanskog bratstva i terorističke skupine iz tadašnjeg Jemena, Islamske Republike Pakistana i Sudana. Međutim Država Izrael je odbila napad i ipak postao neovisna država, pri tom pripajajući i oko 40 % teritorija koji je bio namijenjen Palestini. Gaza je tada pripala Arapskoj Republici Egipat, a  Zapadna obala Hašemitskoj Kraljevini Jordan. Država Izrael je u ratu izgubila oko 1 % stanovništva: 6.373 ljudi, od kojih je bilo 4.000 vojnika. Pretpostavlja se da je broj žrtava sa arapske strane negdje između 5.000 i 15.000 regulalnih vojnika i terorista.

Osim zračnih napada na dva Hamasova položaja, Izraelske obrambene snage – IDF gađali su i iz tenkova. Tenkovske jedinice Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kreću se uz granicu s Pojasom Gaze

U međuvremenu je NR Kina uputila poziv na suzdržanost “posebice Izraela”, zbog nasilja u kojem su izraelski vojnici ubili najmanje 59 Palestinaca tijekom jučerašnjih prosvjeda. 

“Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu, posebice Izrael, da budu suzdržani kako bi se izbjegla eskalacija napetosti”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati danas kako bi raspravljalo o incidentima na granici Države Izraela i Pojasa Gaze. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari