NR Kina poručila kako će i dalje raditi na očuvanju nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran

Kineski ministar vanjskih poslova Wáng Yì i iranski šef diplomacije Mohammad Javad Zarif Khonsari

Narodna Republika Kina će nastaviti surađivati s Islamskom Republikom Iran i podržati nuklearni sporazum s tom zemljom, postignut 2015. godine, kazao je kineski ministar vanjskih poslova Wáng Yì svom kolegi, iranskom šefu diplomacije Mohammadu Javadu Zarifu Khonsariju, na susretu u nedjelju u Pekingu.

NR Kina je bila prva postaja na diplomatskoj turi iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa Khonsaria, na koju je krenuo nakon što je SAD prošlog tjedna objavio da će se povući iz međunarodnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran kojim se ograničava iranski nuklearni program te da će pojačati sankcije toj zemlji, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Mohammad Javad Zarif Khonsar je kazao kako Islamska Republika Iran želi nastaviti s naporima na primjeni nuklearnog sporazuma, koji je postignut 2015. godine sa Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenim Američkim Državama, Saveznom Republikom Njemačkom, Francuskom Republikom, Ruskom Federacijom i NR Kinom

Mohammad Javad Zarif Khonsari bi se u utorak u Bruxellesu trebao sastati i s britanskim, njemačkim i francuskim šefovima diplomacije.

NR Kina je obećala da će “zauzeti objektivno, pošteno i odgovorno stajalištE i nastaviti raditi na očuvanju sporazuma”, kazao je kineski ministar vanjskih poslova Wáng Yì iranskom ministru Mohammadu Javadu Zarifu Khonsariju, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Wáng Yì, međutim, nije rekao kako će se odluka Washingtona odraziti na kineske planove trgovine i ulaganja s Islamskom Republikom Iran, no službeni Peking i Teheran složili su se da prošire trgovinu na 600 milijardi dolara nakon što su 2016. godine ublažene međunarodne sankcije Teheranu. Islamska Republika Iran je sastavni dio kineskog plana uspostave transkontinentalne trgovine i mreža infrastrukture.

Službeni Peking je prošloga četvrtka pokrenuo željezničku transportnu vezu s Islamskom Republikom Iran, što su promatrači shvatili kao poruku da će dvije zemlje proširiti međusobnu trgovinu.

Ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine, Wáng Yì nije rekao kako će se odluka Washingtona odraziti na kineske planove trgovine i ulaganja s Islamskom Republikom Iran, no službeni Peking i Teheran složili su se da prošire trgovinu na 600 milijardi dolara nakon što su 2016. godine ublažene međunarodne sankcije Teheranu

Mohammad Javad Zarif Khonsar je kazao kako Islamska Republika Iran želi nastaviti s naporima na primjeni nuklearnog sporazuma, koji je postignut 2015. godine sa Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenim Američkim Državama, Saveznom Republikom Njemačkom, Francuskom Republikom, Ruskom Federacijom i NR Kinom, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

SR Njemačka, NR Kina, Ruska Federacija i Europska unija kritizirale su američku odluku o povlačenju iz nukleranog sporazuma s Islamskom Republikom Iran. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari