Njemačka kancelarka Angela Merkel je za povećanje izdvajanja za obranu te naglašava da transatlantski odnosi ostaju čvrst oslonac sigurnosti u EU

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel danas je kazala za medije kako je za SR Njemačku važno da se pridržava obveza prema svojim saveznicima u NATO-u, uključujući i povećanje izdvajanja za obranu na dva posto BDP-a, ali da se ne radi o “nekom fetišu” već je taj cilj odraz promijenjenih sigurnosnih zahtjeva u svijetu.

Taj zadani cilj, rekla je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel vojnim časnicima, “nije fetiš” već je odraz promijenjenih sigurnosnih zahtjeva u svijetu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Istaknula je da je potpuno jasno da Bundeswehr, tj. njemačka vojska, nakon niza godina smanjivanja izdvajanja za obranu iz državnog proračuna, mora obnoviti svoje zalihe opreme.

Unatoč razmimoilaženjima s američkim saveznicima oko Iranskog nuklearnog sporazuma i Pariškog sporazuma o klimi, transatlantski odnosi ostat će čvrst oslonac europske sigurnosti, poručila je kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel

Također smatra da SR Njemačka treba ostati privržena poštivanju multilateralnih sporazuma u trenutku kada je SAD izašao iz iranskog nuklearnog sporazuma i iz Pariškog sporazuma o klimi, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

No, unatoč ovim razmimoilaženjima oko Iranskog nuklearnog sporazuma i Pariškog sporazuma o klimi, transatlantski odnosi ostat će čvrst oslonac europske sigurnosti, poručila je kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Share This Article