Američki predsjednik Donald John Trump je poručio kako je otvaranje američkog Veleposlanstva u Jeruzalemu veliki dan za Državu Izrael

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump danas je izrazio zadovoljstvo zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem nazivajući ga “velikim danom za Državu Izrael”, u vrijeme dok traje masovni prosvjed Palestinaca u kojem je u izraelskoj vatri dosad ubijeno najmanje četrdeset nasilnih Palestinaca koji u Pojasu Gaze napadaju pripadnike Izraelskih obrambenih snaga – IDF s zapaljivim bombama i vatrenim oružjem, javljaju svjetske novinske agencije.

Odluku o premještanju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, američki predsjednik Donald John Trump je objavio 6. prosinca prošle godine, a protivi joj se dio zemalja međunarodne zajednice i Palestinci.

“Počinje zagrijavanje za svečanost koja će se održati u 9.00 sati (po američkom ljetnom vremenu – EDT)”, oduševio se Donald John Trump na Twitteru, istaknuvši da će televizijska mreža Fox koju vjerno gleda svako jutro, izravno prenositi svečanost

Američki potez dolazi u izrazito osjetljivo vrijeme kad Palestinci svake godine 15. svibnja žale zbog stvaranja Države Izrael prije 70 godina i kad su, proteklih tjedana, deseci nasilnih Palestinaca poginuli pod paljbom pripadnika Izraelskih obrambenih snaga – IDF – duž granice s Pojasom Gaze.

“Počinje zagrijavanje za svečanost koja će se održati u 9.00 sati (po američkom ljetnom vremenu – EDT)”, oduševio se Donald John Trump na Twitteru, istaknuvši da će televizijska mreža Fox koju vjerno gleda svako jutro, izravno prenositi svečanost, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Ruski Kremlj je u ponedjeljak objavio kako se boji da će otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu povećati napetosti na Bližnjem Istoku, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan (na slici dolje) izjavio kako nakon tog poteza SAD više ne može biti mirovni posrednik između Izraela i Palestinaca

Ivanka Trump i Jared Corey Kushner, najstarija kći i zet američkog predsjednika koji su mu i savjetnici, sudjelovat će u proslavi od 16.00 sati po mjesnom vremenu (15.00 sati po srednjoeuropskom) zajedno sa stotinama dužnosnika, njih oko 800 iz dviju zemalja.

Predsjednik Donald John Trump koji je ostao u Washingtonu, treba se tijekom proslave obratiti putem videoveze, javlja francuska novinska agencija AFP.

Odluku o priznavanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom i premještaju veleposlanstva koje je sve dosad bilo u Tel Avivu objavio je američki predsjednik 6. prosinca prošle godine, u skladu s predizbornim obećanjem, ali prekidajući desetljećima staru praksu međunarodnog konsenzusa. Preseljenje se poklapa sa 70. obljetnicom osnutka izraelske države.

Ivanka Trump i Jared Corey Kushner, najstarija kći i zet američkog predsjednika koji su mu i savjetnici, sudjelovat će u proslavi od 16.00 sati po mjesnom vremenu (15.00 sati po srednjoeuropskom) zajedno sa stotinama dužnosnika, njih oko 800 iz dviju zemalja

Između četrdeset nasilnih Palestinaca je ubijeno danas u Pojasu Gaze u pucnjavi Izraelskih obrambenih snaga (IDF) na granici, gdje tisuće ljudi prosvjeduju protiv preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, navodi mjesno ministarstvo zdravstva.

Službeni Kremlj je u ponedjeljak objavio kako se boji da će otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu povećati napetosti na Bližnjem Istoku, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio kako nakon tog poteza SAD više ne može biti mirovni posrednik između Izraela i Palestinaca, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U vrijeme otvaranja novog američkog Veleposlanstva u Jeruzalemu, istovremeno traje masovni prosvjed Palestinaca u kojem je u izraelskoj vatri dosad ubijeno najmanje četrdeset nasilnih Palestinaca koji u Pojasu Gaze napadaju pripadnike Izraelskih obrambenih snaga – IDF s zapaljivim bombama i vatrenim oružjem, javljaju svjetske novinske agencije

Libanonska skupina Hezbolah, tj. Božja stranka osudila je američki potez kao “bezvrijedan jednostrani korak”, objavila je Hezbolahova TV Al-Manar.

Arapska liga će u srijedu održati izvanrednu sjednicu na razini stalnih predstavnika, koji će razgovarati o preseljenju veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država iz Tel Aviva u Jeruzalem, rekao je čelnik te panarapske organizacije. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, Al-Manar TV)

Facebook Komentari