VIDEO Željka Markić o tome je li im Crkva okrenula leđa, tko ih financira, žele li u parlament, ruše li politički sustav…

Ad

O tome je li im Crkva okrenula leđa, tko ih financira, žele li u parlament, ruše li politički sustav, kako ih optužuju velike stranke, u danu kada počinje prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava u Točki na tjedan gostovale su Željka Markić i Marija Burazer iz inicijative “Narod odlučuje”.

Potpisivanje je za dvije inicijative istovremeno – jedna je za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencija, druga je za promjenu izbornog sustava.

Željka Markić: Pretpostavljam da se radi o tome da je termin najbolji s obzirom na praznike i druge dane, termin je odličan. Mi smo od 10. mjeseca prošle godine najavljivali da je potrebno promijeniti izborni sustav, kada su HNS i HDZ sklopili dogovor, da je to prevara i lijevih i desnih birača.

Mi smatramo da je ratifikacija Istanbulske koncencije, način na koji je ratificirana, trebala biti problem svim građanima Hrvatske, i onima za i onima protiv, jer je napravljena na jedan neprimjeren način.”

Postoje li neki civilizacijski dosezi koji neće dijeliti na vaše i naše, lijeve i desne. Koji bi ujedinio i HDZ i SDP?

Željka Markić: Civilizacijski dosezi ne postižu prevarom birača, nego konsenzusom. Mislim da je jedan civilizacijski konsenzus da imamo pravedniji izborni sustav. Mislim da danas malo tko misli da je Plenković ratificirao istanbulsku konvenciju da bi štitio žene od nasilja.”

Crkva je dala upute da nema prikupljanja potpisa u crkvenim prostorima, poručila je svećenicima da ne mogu s oltara pozivati na potpisivanje. Je li vam crkva okrenula leđa?

Marija Burazer: Crkva, odnosno Hrvatska biskupska konvencija je na svojoj stranici objavila da podupire svaki oblik demokratizacije društva, ali da se s olatara neće očitovati, što je apsolutn OK. Mnoge župe su dale prostore ispred crkava, gdje se mogu skupljati potpisi. Problem je što su gradovi odlučili naplaćivati javni prostor.

Gradovi kažu “svima isto”.

Željka Markić: To nije istina, za referendum o braku se nije plaćalo, za referendum o autocestama se nije… Svako organiziranje građana predstavlja izazov aktualnoj vlasti.

Kako se financirate?

Marija Burazer: Isključivo od donacija građana, nemamo problema s transparentnošću.

Bi li bilo dobro da se objave imena donatora?

Željka Markić: Smiješno je da oni koji su generatori i čuvaju korupciju u Republici Hrvatskoj sada se brinu što za jednu referendusmku inicijativu građani daju sredstva. Ja nemam ništa protiv da se taj proces učini transparentnim. Zabrinjava me činjenica da ministar Kuščević insinuira da je nešto čudno s inicijativom. Oni su protiv jer će s tri preferencijska glasa bez praga građani odlučiti tko će ulaziti u Sabor, a ne šefovi stranaka. Poruka je poslana. Mislim da građani nemaju sumnje oko toga gdje je korupcija. Novac se skuplja na udrugu Narod odlučuje koja je dužna predati izvješće. Hoće li se objaviti imena, to će odlučiti organizacijski odbor. Moj stav je da u ovom trenutku Kuščević, HDZ i SDP pokušavaju vršiti pritisak na brojne ljude kako ne bi dali svoj potpis.

Za referendumsku inicijativu tvrdite da je antikorupcijska. U kakvim ste vi odnosima s talijanskim zastupnikom Luca Volontéom?

Željka Markić: S kim?

Luca Volonté.

Željka Markić: Ne poznam ga.

On je bio na vašim skupovima U ime oobitelji.

Željka Markić: Čiji je on zastupnik?

Talijanski zastupnik…

Željka Markić: Aha, mislite na gospodina… Luca Volonté. Kako ne, ja njega poznajem dobro, da. On je bio zastupnik u EP-u, tajnik EPP-a, sada je vrlo aktivan u civilnom društvu. Poznajem Lucu, da.

Njega se upravo istražuje zbog moguće korupcije?

Željka Markić: On je dobio oslobađajuću presudu, prvostupanjsku.

Ne smeta vam sama pomisao moguće korupcije?

Željka Markić: Mene smeta mogućnost da ste vi korumpirani, na primjer ili da je bilo tko korumpiran. Jedna je stvar pomisao, druga jeste li ili niste korumpirani. Za gospodina informacije koje sam ja dobila, optužnica je pala, da je oslobođen… To je ono što ja znadem.

Imate li političkih ambicija?

Željka Markić: Imam ambicije mijenjati Hrvatsku nabolje, a to radim kroz civilno društvo i tu se mislim više angažirati.

Premijer Andrej Plenković rekao je da želite ući u politiku?

Željka Markić. Da to želim, dogovorila bih se kao Dragan Zelić iz GONG-a. Ja ne želim trgovati, želim promijeniti uvjete za sve. Ova inicijativa mijenja za sve, svih predznaka. A to da jedan premijer napada jednu građansku udrugu i mene osobno proziva koliko smo u fazi demokracije i koliko se boji građana.

Facebook Komentari