VIDEO: Kineska ratna mornarica testira svoj prvi nosač zrakoplova domaće proizvodnje

Narodna Republika Kina je danas počela na moru testirati svoj prvi nosač zrakoplova domaće proizvodnje, pokazujući sve veću ambiciju u pogledu jačanja svojih pomorskih snaga.

Brod je isplovio rano ujutro po mjesnom vremenu iz sjeveroistočne luke Dalian, priopćilo je ministarstvo obrane NR Kine, a prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Na moru će se testirati pouzdanost i stabilnost elektrosustava i druge opreme.

Iako se zasad ne zna koliko će se nosač zrakoplova zadržati na moru, uprava za pomorsku sigurnost izdala je upozorenje brodovima da do petka izbjegavaju određena područja teritorijalnih voda, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Još uvijek neimenovani nosač zrakoplova drugi je u kineskoj ratnoj mornarici, nakon što je NR Kina 2012. godine kupila i u svom brodogradilištu preuredila nosač zrakoplova ukrajinske proizvodnje koji nosi naziv “Liaoning”.

Novi kineski nosač zrakoplova nešto je veći od “Liaoninga” (na slici), ali su sličnog oblika. Novi nosač zrakoplova mogao bi ponijeti osam zrakoplova više od prvog, prepravljenog nosača zrakoplova “Liaoning” iz sovjetskog razdoblja koji nosi do 24 zrakoplova i 17 helikoptera

Novo plovilo je dugo 315 metara, a široko 75 metara te dostiže brzinu od 31 čvora.

Nešto je veći od “Liaoninga”, ali su sličnog oblika. Novi nosač zrakoplova mogao bi ponijeti osam zrakoplova više od prvog, prepravljenog nosača zrakoplova iz sovjetskog razdoblja koji nosi do 24 zrakoplova i 17 helikoptera, objavio je američki Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari