Česi, uz Mađare i Rumunje su blokirali kritiku EU glede preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem

Najsmrtonosniji dan, s više od 60 žrtava, bio je 14. svibnja kad su Sjedinjene Američke Države svečano preselile svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem. Taj je potez razljutio arapski svijet i uznemirio zapadne saveznike, a čelnik Palestinaca Mahmud Abas nazvao ga je „šamarom”

Češka Republika, Mađarska i Rumunjska nedavno su blokirale usvajanje europske deklaracije u kojoj se kritiziralo preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem, rekao je u subotu glasnogovornik češkog predsjednika.

“Češka je prosvjedovala protiv nacrta te deklaracije”, rekao je Jiří Ovčáček, a prenosi njegove riječi britanska novinska agencija Reuters.

“Država Izrael i SAD ključni su češki saveznici”, rekao je Jiří Ovčáček.
“Prije šezdeset godina, Čehoslovačka je pomogla Državi Izrael u njezinoj borbi za neovisnost, a prije stotinu godina, SAD je pomogao u nastanku Čehoslovačke”, dodao je.

“Cijenimo što su Mađarska i Rumunjska usvojile isto načelno stajalište”, rekao je.

Sjedinjene Američke Države će u ponedjeljak otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu koji je američki predsjednik Donald John Trump jednostrano priznao glavnim gradom Države Izrael, unatoč osudama dijela međunarodne zajednice i Palestinaca.

Češki predsjednik Miloš Zeman također podržava preseljenje češkog veleposlanstva u Jeruzalem.

“Država Izrael i SAD ključni su češki saveznici”, rekao je Jiří Ovčáček, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Češki predsjednik Miloš Zeman također podržava preseljenje češkog veleposlanstva u Jeruzalem

“Prije šezdeset godina, Čehoslovačka je pomogla Državi Izrael u njezinoj borbi za neovisnost, a prije stotinu godina, SAD je pomogao u nastanku Čehoslovačke”, dodao je. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari