Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel u Assisiju dobila franjevačku nagradu “Janje mira”

Europa treba učiniti više kako bi se zaustavio rat u Sirijskoj Arapskoj Republici, kazala je danas kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel primajući nagradu za mir od franjevaca u rodnom mjestu sv. Franje, Assisiju.

“Janje je za mene inspiracija. Čuvat ću ga na stolu”, kazala je njemačka kancelarka

Assisi, na hrvatskom jeziku se također zove i Asiz, je grad u talijanskoj pokrajini Perugi, u regiji Umbrija. Smješten je na manjoj planini Asi (po kojoj je dobio ime), a koja se nalazi na zapadnoj strani planine Monte Subasio, na pola puta između gradova Perugia i Foligno, oko 66 km sjeverno od Rima.

Assisi, na hrvatskom jeziku se također zove i Asiz, je grad u talijanskoj pokrajini Perugi, u regiji Umbrija, udaljen 66 km sjeverno od Rima

Njemačka kancelarka Angel Dorothea Merkel je dobila nagradu “Janje mira”, pridruživši se time prethodnim dobitnicima kao što su bivši poljski predsjednik Lech Walesa, Dalaj-lama, pokojni izraelski predsjednik Shimon Peres i kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos Calderón.

Trenutak kada njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel prima nagradu “Janje mira”

U prigodnom govoru u bazilici, čiji su zidovi ukrašeni freskama majstora iz 13. stoljeća Giotta, njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je kazala da je Sirijska Arapska Republika “jedna od najvećih humanitarnih tragedija našeg vremena” i pozvala političare da ulože veće napore da je prekinu, prenosi njezine riječi britanska novinska agencija Reuters.

Angela Dorothea Merkel, kći luteranskog svećenika u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, tj. DDR-u, zapalila je svijeću na grobu sv. Franje Asiškog, sveca iz 13. stoljeća koji je propovijedao mir i zaštitu prirode

“Taj sukob postao je sukob regionalnih interesa, sukob religija i zato me današnja nagrada podsjeća kao i mnoge druge europske čelnike da bismo se trebali više uključiti u rješavanje tog sukoba”, kazala je.

Govoreći o sukobu u istočnoj Ukrajini, kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel je kazala: “Oni koji su mislili da će kraj Hladnog rata donijeti mir Europi bili su u krivu”, javlja britanski Reuters.

Angela Dorothea Merkel, kći luteranskog svećenika u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, tj. DDR-u, zapalila je svijeću na grobu sv. Franje Asiškog, sveca iz 13. stoljeća koji je propovijedao mir i zaštitu prirode.

U prigodnom govoru u bazilici, čiji su zidovi ukrašeni freskama majstora iz 13. stoljeća Giotta, njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je kazala da je Sirijska Arapska Republika “jedna od najvećih humanitarnih tragedija našeg vremena” i pozvala političare da ulože veće napore da je prekinu

Predstojnik franjevačkog samostana Mauro Gambetti rekao je da su franjevci odlučili dati nagradu Angeli Dorothei Merkel, koja je branila prava migranata koji su stigli u Europu u potrazi za boljim životom, zbog njezine “predanosti promicanju mirnog suživota među narodima.”

“Janje je za mene inspiracija. Čuvat ću ga na stolu”, kazala je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari