Najjače europske sile će štititi svoje interese nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma s Isamskom Republikom Iran

Ad

Najveća europska gospodarstva poduzela su jučer korake da zaštite svoje interese u Islamskoj Republici Iran nastojeći održati sporazum o nuklearnom programu s Iranom živim nakon što su se iz njega povukao Sjedinjene Američke Države i najavile da će slijediti sankcije.

SR Njemačka i Francuska imaju važne trgovinske veze s Islamskom Republikom Iran i ostaju predane nuklearnom sporazumu, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, a ministri vanjskih poslova tih zemalja planiraju se sastati u utorak kako bi o tome razgovarali.

U Berlinu je ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao da je SR Njemačka spremna pomoći svojim tvrtkama, uključujući i pravnim savjetom, da nastave poslovati u Islamskoj Republici Iran

To je dio užurbanih diplomatskih aktivnosti nakon istupanja SAD-a u utorak iz, kako je ustvrdio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump “užasnog, jednostranog” sporazuma. Taj potez Bijele kuće prati i prijetnja kaznama svakoj stranoj tvrtki koja bi poslovala s Islamksom Republikom Iran.

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel je izjavila da se s Teheranom treba raspraviti kako sačuvati sporazum, dok je francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao da će države EU-a predložiti mjere za blokiranje sankcija Europskoj komisiji.

“Prihvaćamo li ekstrateritorijalne sankcije? Odgovor je ne”, rekao je Bruno Le Maire novinarima.

“”Trebamo raspraviti u kojim razmjerima možemo održati ovaj sporazum živim”, rekla je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel koja je ranije o tom pitanju razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Biramo jačati multilateralizam, i u teškim vremenima. To je zadatak koji sad stoji pred nama, hitniji nego ikada”, zaključila je kancelarka SR Njemačke

“Prihvaćamo li da su Sjedinjene Američke Države gospodarski policajac planeta? Odgovor je ne”.

“Prihvaćamo li vazalizaciju Europe u trgovinskim pitanjima? Odgovor je ne”.

U Berlinu je ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao da je SR Njemačka spremna pomoći svojim tvrtkama, uključujući i pravnim savjetom, da nastave poslovati u Islamskoj Republici Iran.

Bruno Le Maire je rekao da traži konkretna izuzeća za zemlje koje su već prisutne u Islamskoj Republici Iran, odnosno kompanije kao što su Renault, Total, Sanofi, Danone i Peugeot, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Prihvaćamo li ekstrateritorijalne sankcije? Odgovor je ne. Prihvaćamo li da su Sjedinjene Američke Države gospodarski policajac planeta? Odgovor je ne. Prihvaćamo li vazalizaciju Europe u trgovinskim pitanjima? Odgovor je ne”, rekao je Bruno Le Maire novinarima

Sporazum iz 2015. godine između svjetskih sila i Islamske Republike Iran postavlja ograničenja za nuklearne aktivnosti te zemlje u zamjenu za ukidanje sankcija. Europljani se pribojavaju da bi njegova propast mogla pojačati sukobe na Bliskom istoku.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, SR Njemačka i Francuska žele pregovore šireg formata koji bi uključili iranski program balističkih projektila i njegove vojne aktivnosti u regiji, uključujući Sirijsku Arapsku Republiku i Republiku Jemen, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Trebamo raspraviti u kojim razmjerima možemo održati ovaj sporazum živim”, rekla je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel koja je ranije o tom pitanju razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Biramo jačati multilateralizam, i u teškim vremenima. To je zadatak koji sad stoji pred nama, hitniji nego ikada”, zaključila je kancelarka SR Njemačke.

Peter Beyer

Podjele u Iranu kako odgovoriti na povlačenje SAD-a iz sporazuma pokazala su se u petak kada je ajatolah Ahmad Khatami vjernicima na teheranskom sveučilištu rekao da se europskim državama ne može vjerovati.

Predsjednik Islamske Republike Iran, Hassan Rouhani je, pak u utorak rekao da će službeni Teheran ostati u sporazumu ukoliko će ga se preostali potpisnici nastaviti pridržavati.

Francuski ministar financija, Bruno Le Maire je rekao da će Pariz nastojati osnažiti mogućnosti Europe da blokira sankcije i osigura kompanijama sredstva za ulaganja. On je pozvao na stvaranje tijela koje će nadzirati primjenu EU-ovih pravila za sankcije.

Podjele u Iranu kako odgovoriti na povlačenje SAD-a iz sporazuma pokazala su se u petak kada je ajatolah Ahmad Khatami vjernicima na teheranskom sveučilištu rekao da se europskim državama ne može vjerovati.

Francuski izvoz u Iran prošle se godine udvostručio na 1,5 milijardu eura zahvaljujući prodaji zrakoplova i dijelova za automobile.

Izvoz njemačke robe u Iran povećao se za oko 400 milijuna eura na tri milijarde eura. Oko 120 njemačkih tvrtki posluje i ima svoje osoblje u Iranu, uključujući Siemens, a s Iranom trguje nekih 10.000 njemačkih tvrtki.

“Spremni smo razgovarati sa svim pogođenim tvrtkama o tome kako možemo minimizirati negativne posljedice”, rekao je njemački ministar gospoarstva Peter Altmeier postaji Deutschlandfunkradio. “To konkretno znači o ograničavanju štete”.

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je u Münsteru izjavila da je “u našem interesu imati snažne transatlantske odnose “. No dodala je da je “loša vijest za svijet ako svi rade što ih je volja”.

Peter Altmeier je rekao da SR Njemačka želi izbjeći “eskalaciju” u transatlantskim trgovinskim odnosima.

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je u Münsteru izjavila da je “u našem interesu imati snažne transatlantske odnose “. No dodala je da je “loša vijest za svijet ako svi rade što ih je volja”.

Neki se. međutim, pribojavaju da je manevarski prostor Europe ograničen. “Europljani su u slabijem položaju jer nisu ujedinjeni”, ocjenjuje Peter Beyer, njemački povjerenik za transatlantske odnose.  Snaga američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa je u tome što njemu ne treba jedinstvo, dodao je Peter Beyer. (Theo Ljubić, Reuters, Deutschlandfunkradio, AFP)

Facebook Komentari