Munjiza: Tko bi kupio Konzum i Mercator – napravio bi mudru stvar

U Novom danu gostovao je poslovni konzultant i nekadašnji čelni čovjek Konzuma Drago Munjiza.

Može li najnovija afera s e-mailovima Martine Dalić na bilo koji način utjecati na nagodbu? Koja je najveća poslovna šteta koja je ovime napravljena?

Uvijek govorimo o kredibilitetu cijelog jednog procesa. Ovo je jedna velika prilika, ovaj proces je puno više transparentan nego se čini, a vidimo da izlaze mailovi, mene ih je nekada i sram čitati. Prije lex Agrokora nismo znali koja je razina duga Agrokora i jesu li se poštivali međunarodni knjigovodstevni standardi.

U tom procesu je učinjeno puno poslovnih propusta, čudni su odnosi u kojim je bio ured Šavorić i partneri.

Svi u regiji, mediji i institucije, od Istražnog saborskog povjerenstva do bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković, svi o tome daju stav, a kada se provjeri autentičnost e- mailova, svi će dati neki prvorijek.

Ako dođe do nagodbe, hoće li ona biti konačna potvrda valjanosti lex Agrokora?

Kao što je poznato, oko 75 posto vjerovnika je načelno pristalo na nagodbu, a pitanje je samo način na koji će se formalno provesti procedura i hoće li to biti do kraja srpnja.

Nagodba će se sigurno postići, a od nje će profitirati 60 tisuća zaposlenika, barem na godinu-dvije, dobavljači, barem domaći koji će zadržati kanale prodaje, i Vlada, ali imamo i manjinske dioničare koji su nezadovoljni nagodbom. Čini mi se, zbog važnosti cijelog procesa, i banke koje potražuju od njih pa da na kraju bude – “vuk sit, koza cijela”.

Ovo sigurno što se dogodilo je loše, a pitanje je je li ovo najmanje zlo. Za budućnost se može spriječiti da se dogodi novi lex Agrokor, na način da tvrtke posluju transparentnije i poštuju međunarodna pravila.

U Sloveniji se već danima u javnosti spominje da bi za Mercator bilo najbolje da pronađe novog vlasnika. Prodaja nekih od Agrokorovih kompanija sasvim je vjerojatna opcija, a među prvima bi to mogli biti Mercator ili Konzum.

Onaj koji bi ih kupio napravio bi mudru stvar, oni sad malo vrijede, a to su izvrsne kompanije s velikim potencijalom. Kad bi ih netko kupio, puno bolje bi prošao nego da to učini za 2-3 godine nakon što se restrukturiraju. Neki su pokazali interes, Tommy, NTL, bilo bi dobro da oni sudjeluju. Kad bi došlo do nove krize, prije će zatvrati vrata trgovine koje posluju u RH, a koje su u stranom vlasništvu nego one u domaćem.

Share This Article