Europska unija je zabrinuta jer Italija ide prema populističkoj vladi. Silvio Berlusconi ponovo ulazi u igru!

Luigi Di Maio i Matteo Salvini, predsjednici antisistemskih stranaka u Italiji, u jučer su u Rimu razgovarali o programu sastavljanja zajedničke vlade pod budnim okom zabrinutih čelnika Europske unije koji su sudjelovali na konferenciji o stanju EU-a u Firenzi.

‘Ostvarujemo znatan napredak u vezi s programom vlade pošto smo postigli veliku suglasnost o pitanjima koji su Talijanima na srcu’, rekao je Luigi Di Maio, predsjednik Pokreta 5 zvijezda nakon sastanka s Matteom Salvinijem, predsjednikom Lege Nord – Sjeverne Lige.

Luigi Di Maio i Matteo Salvini, predsjednici antisistemskih stranaka u Italiji, u jučer su u Rimu razgovarali o programu sastavljanja zajedničke vlade

Dvojica čelnika trebaju se u subotu sastati u Milanu kako bi ‘pripremili program buduće vlade promjena, ako uspijemo’, rekao je Di Maio. Moramo raditi ‘jako brzo’, dodao je Salvini. Ne uspiju li, obojica najavljuju brz povratak na birališta, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Kako pišu talijanski mediji, već u nedjelju trebaju o ishodu pregovora izvijestiti predsjednika Sergija Mattarellu koji bi, bude li trebalo, mogao u ponedjeljak imenovati predsjednika vlade o kojemu bi se dogovorili.

Na forumu u Firenzi predsjednici Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Europskog parlamenta Antonio Tajani izrazili su zabrinutost zbog rasta populizma u Italiji i drugdje.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, kojem je u kolovozu 2013. godine određena zabrana obavljanja javne dužnosti zbog utaje poreza, može se ponovo kandidirati na izborima nakon odluke suda u Milanu da ga “rehabilitira”

‘Biti dobar Talijan znači biti i dobar europski građanin. To se mora glasno opetovati, osobito sada’, istaknuo je Antonio Tajani.

Tisak u petak nije spekulirao o imenima u novoj vladi.

Čini se da ove dvije stranke ne računaju ni s Luigijem Di Maiom ni sa Matteom Salvinijem za premijersku dužnost i tvrde da traže osobu koja neće biti povezana ni s jednim ni s drugim, a istodobno će biti politička i kadra dati jamstva inozemstvu.

Sud u Milanu je odlučio” rehabilitirati” kontroverznog bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, čime se brišu sve presude za utaje poreza iz 2013. godine

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, kojem je u kolovozu 2013. godine određena zabrana obavljanja javne dužnosti zbog utaje poreza, može se ponovo kandidirati na izborima nakon odluke suda u Milanu da ga “rehabilitira”, piše danas dnevni list Il Corriere della Sera.

Sud u Milanu je odlučio” rehabilitirati” kontroverznog bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, čime se brišu sve presude za utaje poreza iz 2013. godine, piše taj list čiju su informaciju prenijeli svi talijanski mediji. U subotu nije bilo moguće kontaktirati milanski sud, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Do sada je na snazi bila zabrana milijarderu Silviju Berlusconiju (81) da se kandidira na izborima do 2019. godinu, dodao je taj list koji precizira da je odluka donesena u petak, mjesec dana ranije od predviđenog.

Na forumu u Firenzi predsjednici Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Europskog parlamenta Antonio Tajani izrazili su zabrinutost zbog rasta populizma u Italiji i drugdje

U Italiji traju pregovori o sastavljanju nove vlade između Lege Nord i Pokreta 5 zvijezda (M5S), dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora 4. ožujka.

Odluka je donesena dva dana nakon što je medijski magnat pristao dati zeleno svjetlo sporazumu između Sjeverne Lige (krajnja desnica) i Pokreta 5 zvijezda, koja uvjetuje sporazum Berlusconijevm povlačenjem.

Kako se čini, Silvio Berlusconi ponovo ulazi u igru, odnosno, opet se vraća na talijansku političku pozornicu

Desno orijentirana koalicija koju tvore Berlusconijeva Forza Italia i Sjeverna Liga pobijedila je na izborima s 37 posto glasova, ispred M5S (32 posto), a niti jedna stranka nije sama dobila većinu u parlamentu.

Zbog presude, Silvio Berlusconi nije mogao biti kandidat svoje stranke, što mu je sada omogućeno u slučaju novih izbora. Kako se čini, Silvio Berlusconi ponovo ulazi u igru, odnosno opet se vraća na talijansku političku pozornicu. (Theo Ljubić, Reuters, Il Corriere della Sera, AFP)

Facebook Komentari