DNR Koreja zatvara nuklearni poligon Punggye-ri uoči povjesnog susreta američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una

Sjevernokorejski poligon za nuklearne pokuse Punggye-ri

DNR Koreja priprema demontažu poligona za nuklearne pokuse, a na svečanost zatvaranja između 23. i 25. svibnja pozvat će strane novinare, objavila je u subotu sjevernokorejska državna agencija KCNA.

“Svečanost rastavljanja poligona Punggye-ri predviđena je između 23. i 25. svibnja, ovisno o meteorološkim uvjetima”, navodi agencija pozivajući se na priopćenje Ministarstva vanjskih poslova sjeverne, DNR Koreje, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Američki predsjednik Donald John Trump je u ožujku iznenadio svijet prihvativši poziv da se susretne sa sjevernokorejskim čelnikom s kojim je prije toga razmjenjivao uvrede i prijetnje. Poziv se dogodio nakon povijesnih razgovora između dvoje predsjednika Republike Koreje i DNR Koreje, Moon Yae-ina i Kim Jong-una

Prilikom povijesnog međukorejskog summita 27. travnja ove godine, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un najavio je Seoulu da će u svibnju zatvoriti svoj jedini poznati podzemni poligon za nuklearne pokuse Punggye-ri, blizu granice s NR Kinom.

Ondje je službeni Pyongyang izvodio svoje nuklearne testove, posljednji put u rujnu 2017. godine.

Do zatvaranja poligona trebalo bi doći tri tjedna prije susreta sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom u Republici Singapur.

Glavna tema susreta između Donalda Johna Trumpa i Kim Jong-una bit će sjevernokorejsko nuklearno oružje. Washington želi da ga se Pyongyang odrekne. Sa sjevernokorejske strane nije bilo riječi o temama ili mogućim zahtjevima na susretu, no ključno će pitanje vrlo vjerojatno biti nazočnost trideset tisuća američkih vojnika u južnoj Republici Koreji, kao i ukidanje sankcija.

Poligon Punggye-ri  je ukopan duboko ispod granitne planine visoke 2000 metara u sjevernom Hamqyongu, pokrajini na sjeveroistoku zemlje koja graniči s Narodnom Republikom Kinom.

Njegovo postojanje postalo je poznato u listopadu 2006. godine kada je izveden prvi sjevernokorejski nuklearni test, u vrijeme Kim Jong- Ila, oca današnjeg predsjednika sjverne DNR Koreje.

Neki stručnjaci drže da se radi o ustupku koji Pyongyangu služi kao krinka, jer kažu da je poligon Punggye-ri već neupotrebljiv zbog “sindroma umorne planine”. Kineski seizmolozi iz China Earthquake Administration rekli su u travnju ove godine da je posljednji pokus izazvao urušavanje stijena unutar planine, javlja francuska novinska agencija AFP.

Neki stručnjaci drže da se radi o ustupku koji Pyongyangu služi kao krinka, jer kažu da je poligon Punggye-ri već neupotrebljiv zbog “sindroma umorne planine”. Kineski seizmolozi iz China Earthquake Administration rekli su u travnju ove godine da je posljednji pokus izazvao urušavanje stijena unutar planine

Rastavljanje Punggye-ria uključivat će zatrpavanje tunela pomoću eksploziva te rušenje zgrada u kojima su se provodila istraživanja, promatračkih platformi i stražarnica.

Na taj će događaj biti pozvani novinari iz južne Republike Koreje, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije i Narodne Republike Kine.

Poligon Punggye-ri je ukopan duboko ispod granitne planine visoke 2000 metara u sjevernom Hamqyongu, pokrajini na sjeveroistoku zemlje koja graniči s Narodnom Republikom Kinom.
Njegovo postojanje postalo je poznato u listopadu 2006. godine kada je izveden prvi sjevernokorejski nuklearni test, u vrijeme Kim Jong- Ila, oca današnjeg predsjednika sjverne DNR Koreje

Američki predsjednik Donald John Trump je u ožujku iznenadio svijet prihvativši poziv da se susretne sa sjevernokorejskim čelnikom s kojim je prije toga razmjenjivao uvrede i prijetnje. Poziv se dogodio nakon povijesnih razgovora između dvoje predsjednika Republike Koreje i DNR Koreje, Moon Yae-ina i Kim Jong-una. Glavna tema susreta bit će sjevernokorejsko nuklearno oružje. Washington želi da ga se Pyongyang odrekne.

Sa sjevernokorejske strane nije bilo riječi o temama ili mogućim zahtjevima na susretu, no ključno će pitanje vrlo vjerojatno biti nazočnost trideset tisuća američkih vojnika u južnoj Republici Koreji, kao i ukidanje sankcija. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, KCNA)

Facebook Komentari