Bleiburg: Jandrokoviću zviždali i vikali “izdajico”, pljesak za Medveda

Komemoracija u Bleiburgu održana je ove godine pod znatno rigoroznijim pravilima, a austrijske vlasti odlučile su se oštro obračunati sa svakim oblikom ustaške i nacističke simbolike pa su eventualnim prekršiteljima zakona zaprijetili pritvaranjem i deportacijom.

Na početku komamoracije na Bleiburškom polju, na spominjanje Gordana Jandrokovića okupljeni su glasno negodovali, dok je Tomo Medved pozdravljen pljeskom. Po procjenama organizatora na Bleiburškom polju je oko 10 tisuća hodočasnika.

Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama, rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise.

Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se “ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, “osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

“Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali”, rekao je.

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti.

Jandrokoviću opet zviždali

Nakon što se Jandroković popeo na pozornicu izviždan je i po drugi put. Okupljeni su mu vikali “izdajico” i “Istambulska konvencija”.

“Okupili smo se da se poklonimo žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da izrazimo suosjećanje njihove patnje. Na Bleiburškom polju se dogodio bešćutan, dugo godina prešućivana stradanja, a da počinitelji nikada bili izvedeni pred sud pravde”, kazao je Jandroković i dodao:

“Nakon fašističkih zločina tijekom Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti su sustavnim i smišljenim zločinom utirale put totalitarizmu, neslobodi i proganjanju neistomišljenika. Ubila je time nadu da će graditi demokratsko društvo. Hrvatska je desetljećima bila talac totalitarnog komunističkog režima, žrtva povreda ljudskih prava, psihičkog i fizičkog terora. To je naša povijest, složena, teška i bolna”, kazao je predsjednik Sabora.

“Danas kada imamo državu, obaveza je svih nas sjećati se svih žrtava i uvažavati svaku nevinu žrtvu bez obzira s koje strane ona dolazila.

Prihvaćanje istine znači prihvaćanje odgovornosti”, poručio je Jandroković.

Izazlasnik predsjednice je ministar Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar Tomo Medved. Na komemoraciji sudjeluju i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

U središtu Bleiburga najavljen je i održan prosvjed protiv održavanja komemoracije, tamo je bilo 20-ak predstavnika i članova raznih tzv. nevladinih organizacija iz Hrvatske.

Gužve su jutros bile na granici Slovenije i Austrije, policija je kontrolirala Hrvate, no ta kontrola granica Gradišća prema Sloveniji i Mađarskoj nije od jučer i bit će produžena još 6 mjeseci, javlja ORF.

………………………………………………………………………..

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni dio.

Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Slijede pozdravni govori u ime pokrovitelja i supokrovitelja, predsjednika Sabora Jandrokovića i predsjednika HNS-a BiH Čovića, nakon čega će biti položeni vijenci.

Ove godine na blajburškom se polju očekuje više policije nego prijašnjih godina, a austrijske vlasti najavile su da će hodočasnike čuvati i “kobre”, a na terenu će biti i predstavnici tužiteljstva. Počasni blajburški vod koji je organizator komemoracije, u suradnji s crkvenim i državnim vlastima Austrije, dogovorio je posebne mjere za održavanje ovogodišnjeg skupa: zabranjeno je isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske sila Osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Zabranjene su sve zastave i obilježja osim crkvenih, nacionalnih i državnih.

Također, zabranjeno je narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom, a neće biti dopušteno ni konzumiranje i prodavanje alkoholnih pića tijekom komemoracije ali niti hrane.

Austrijsko redarstvo cijelu će komemoraciju snimati video kamerama te će, ako nakon njezinog pregledavanja utvrdi kršenje njihovih zakona, protiv prekršitelja pokrenuti odgovarajući postupak, prenosi Dnevnik.hr.

Bleiburška tragedija i Križni put hrvatskog naroda, Harold Macmillan: Šaljemo ih u ropstvo, mučenje, vjerojatno i smrt

Evo kada je središnja komemoracija ove godine na Bleiburgu, stiže šef HBK

Facebook Komentari