Najnovije

Amerikanci su spremni pomoći sjevernoj DNR Koreji ako prihvati “brzu” denuklearizaciju Korejskog poluotoka

Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i njegova južnokorejska kolegica Kang Kyung-wha
Sjedinjene Američke Države su “spremne” pomoći sjevernokorejskom gospodarstvu i pružiti “jamstva” Kim Jong-unu ako Pyongyang donese “odvažne mjere” za “brzu i potpunu denuklearizaciju”, rekao je danas američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo.
Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i njegova južnokorejska kolegica Kang Kyung-wha u Washingtonu su opetovali svoj zahtjev za “potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka koja će biti podložna provjeri”. “Mislim da postoji puna suglasnost o tome što je krajnji cilj”, istaknuo je  Michael Richard Mike Pompeo koji se ovih dana vratio iz sjeverne DNR Koreje, gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom kako bi pripremio njegov summit s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom 12. lipnja ove godine.

Michael Richard Mike Pompeo je rekao  da je s Kim Jong-unom razgovarao o “složenim problemima, o izazovima i strateškim odlukama” koje će ovaj “morati donijeti ako je spreman na potpunu denuklearizaciju, u zamjenu za jamstva koja mu možemo dati”.

“Ako Sjeverna Koreja poduzme odvažne mjere za brzu denuklearizaciju, SAD je spreman surađivati s njom kako bi postigla isti stupanj razvoja kao i njezini južnokorejski prijatelji”, rekao je za medije američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo, a prenosi njemačka novinska agencija DPA.
Dodao je da je s Kim Jong-unom razgovarao o “složenim problemima, o izazovima i strateškim odlukama” koje će ovaj “morati donijeti ako je spreman na potpunu denuklearizaciju, u zamjenu za jamstva koja mu možemo dati”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.
Ministrica vanjskih poslova južne, Republike Koreje, Kang Kyung-wha je pak izjavila da nipošto ne treba početi s ukidanjem oštrih sankcija DNR Koreji prije nego ona donese “konkretnije, vidljive i nužne mjere” za zatvaranje nuklearnog programa.

Ministrica vanjskih poslova južne, Republike Koreje, Kang Kyung-wha je pak izjavila da nipošto ne treba početi s ukidanjem oštrih sankcija DNR Koreji prije nego ona donese “konkretnije, vidljive i nužne mjere” za zatvaranje nuklearnog programa.

Još je rekla da nema “nikakvih razlika” u stajalištima Washingtona i Seoula prije susreta američkog predsjednika Donalda John Trumpa i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina 22. svibnja u Bijeloj kući i summita Donlda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una 12. lipnja u Republici Singapur. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)
Facebook Komentari