Ključni partner Vlade HNS čuva stabilnost, Vrdoljak otkrio kada će se razgovarati o političkoj odgovornosti Martine Dalić

Objavljena privatna elektronička korespondencija potpredsjednice Vlade Martine Dalić s vlasnicima brokerskih kuća, odvjetnicima i konzultantima koji su radili na “lex Agrokor” i dalje su u središtu pozornosti. Oporba, osim političke, traži i kaznenu odgovornost, a koalicijski partneri održali su sastanak s premijerom.

“Danas smo čuli kako je izgledao početak procesa izrade i implementacije zakona (lex Agrokor, op.a.), tada u Vladi HDZ-a-a i Mosta. Meni su te informacije važne jer ih prije nisam imao i zaključak je da ćemo idući tjedan imati prezentaciju o tijeku postizanja nagodbe i mislim da je danas najvažnije sačuvati desetke tisuća radnih mjesta vezanih uz Agrokor. Želimo pokazati odgovornost prema tom procesu. Što se tiče političke odgovornosti, o tome će se razgovarati idućih dana, ali i nakon 10. srpnja”, kazao je nakon sastanka predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje vidi li nešto sporno u mailovima, ponovio je: “Želimo voditi odgovornu politiku, a sljedećih dana i nakon 10. srpnja će se dosta razgovarati o političkoj odgovornosti”.

HNS-ov Milorad Batinić komentirao je sastanak koalicijskih partnera u Vladi te je poručio da potpredsjednica Martina Dalić ima podršku HNS-a, koji nije niti tražio da ode, te da im je u fokusu da nagodba u Agrokoru ide u pozitivnom smjeru.

Oporbenjaci su pokrenuli inicijativu da se na dnevni red stavi prijedlog dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojom žele da se u popis državnih dužnosnika uvrsti i izvanredni povjerenik.

Teško mi je komentirati nešto što nisam vidio, kazao je Batinić upitan za podršku toj inicijativi, a dodao je i da ga nitko nije ni tražio potpis podrške. No, svakako da će kad završi uspješno nagodba, smatra on, temeljem iskustva i za ubuduće krenuti se u neke izmjene temeljem onoga što se dosad pokazalo kao manjkavosti, kazao je Batinić.

Ustvrdio je i da što se tiče Dalić i podrške HNS-a – iz HNS-a nitko nije ni tražio da ona ode. Sastanak danas bio je jedan od onih redovnih ovisno o potrebi i neovisno o tajmingu, tražili smo informacije i idući tjedan imat ćemo sastanak na koji će doći povjerenik da nas izvijesti o tijeku postizanja nagodbe, kazao je batinić.

Ovo je politika, HNS podržava ovu Vladu, nismo ušli da bi se povlačili kod problema, cilj i fokus je stabilan Agrokor, stabilnost države, a ovo što se događa to su izazovi i bit će ih i još, ne samo te naravi, nego i drugih, dokle god možemo s partnerima razgovarati o svemu, mi smo dio koalicije, zaključio je Batinić i opetovao da HNS nije tražio da Martina Dalić da ostavku.

Što se tiče mailova, odvratio je sumnjama u njihovu autentičnost pa ustvrdio da su u njima manje više reciklirane priče od zadnjih godinu dana. Nama je u fokusu završavanje nagodbe i da to bude uspješno, a nadležne službe zadužene za to neka vrše reviziju ovih stvari, kazao je Batinić.

Ponovio je i da smjena Martine Dalić nije tema sastanka sljedeći tjedan, a kazao je i da nema informaciju da DORH ima ove mailove već neko vrijeme te je opetovao: “U ovom trenutku u fokusu nam je da nagodba u Agrokoru ide u pozitivnom smjeru i da Agrokor nastavi poslovati, sve ostalo je sporedno”.

Završio koalicijski sastanak oko Martine Dalić, evo što kažu Pupovac, Kosor i Glavaš o sudbini potpredsjednice Vlade

Facebook Komentari