Federica Mogherini je potvrdila kako je EU “odlučna u tome da sačuva iranski nuklearni sporazum”

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezna Republika Njemačka i Francuska Republika su među potpisnicima nuklearnog ugovora koji su 2015. godine potpisale velesile i Teheran kako bi spriječili Islamsku Republiku Iran da proizvede nuklearno oružje. Njihovi čelnici odlučno brane ugovor unatoč američkom izlasku koji je objavljen 8. svibnja ove godine uz veliku medijsku pozornost.
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini primit će u utorak šefove diplomacije Ujedinjenog Kraljevstva Velike Brianije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke i Francuske Republike, a pridružit će im se i iranski kolega, priopćeno je u petak iz EU-a.
Ti sastanci održat će se tjedan dana nakon odluke američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran, koji Europa želi sačuvati.

“Osuđujemo svaki pokušaj kršenja izraelske sigurnosti”, rekao je Jean-Yves Le Drian u razgovoru za list Le Parisien od petka. “Moramo provesti akcije u svrhu brze provedbe diplomatskog rješenja i deeskalacije sukoba”, dodao je

EU je u srijedu pokrenuo razgovore kako bi uvjerio Islamsku Republiku Iran da ne napušta sporazum. Punu potporu sporazumu dali su službeni London, Berlin i Pariz.
Federica Mogherini je potvrdila kako je EU “odlučna u tome da sačuva” iranski nuklearni sporazum, “jedan od najuspješnijih sporazuma ikada postignutih u diplomaciji”.
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian opisao je nedavni iranski raketni napad na izraelske vojne položaje duž crte primirja u južnoj Sirijskoj Arapskoj Republici kao “iznimno ozbiljan”.

Država Izrael je raketnim napadom uzvratila na raniji napad iranskih snaga koje su sa sirijske strane Golanske visoravni ispalile dvadesetak projektila na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni. Izraelci su pogodili “gotovo svu” iransku vojnu infrastrukturu u Sirijskoj Arpskoj Republici

“Osuđujemo svaki pokušaj kršenja izraelske sigurnosti”, rekao je Jean-Yves Le Drian u razgovoru za list Le Parisien od petka. “Moramo provesti akcije u svrhu brze provedbe diplomatskog rješenja i deeskalacije sukoba”, dodao je.
Iranski ciljevi opetovano su gađani proteklih tjedana u Sirijskoj Arapskoj Republici u napadima za koje se smatra da ih je izvela Država Izrael.
U četvrtak, Država Izrael je optužila Islamsku Republiku Iran za ispaljivanje raketa na izraelsku stranu crte primirja na Golanskoj visoravni koju djelomično kontrolirju izraelske obrambene snage – IDF, a nakon arapsko-izraelskog rata 1967. godine u kojem je nakon arapske agresije, izraelska vojska izvojevala pobjedu.

Federica Mogherini je potvrdila kako je EU “odlučna u tome da sačuva” iranski nuklearni sporazum, “jedan od najuspješnijih sporazuma ikada postignutih u diplomaciji”

Država Izrael je uzvratila desecima zračnih napada za koje je Jean-Yves Le Drian rekao da su pogodili “gotovo svu” iransku vojnu infrastrukturu u Sirijskoj Arpskoj Republici.
Jean-Yves Le Drian je rekao da sporazum o iranskim nuklearnim aktivnostima potpisan 2015. godine ostaje na snazi unatoč tome što su se Sjedinjene Amerike Države u utorak povukle iz sporazuma.
No, Francuska Republika još uvijek želi nadopuniti sporazum novim mjerama vezanim za balističke projektile i iranske vojne aktivnosti u regiji, kazao je.

“Biramo jačati multilateralizam, i u teškim vremenima. To je zadatak koji sad stoji pred nama, hitniji nego ikada”, zaključila je kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel i ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin ponovili su svoju podršku nuklearnom sporazumu s Islamskom Republikom Iran usprkos tome što su ga napustile Sjedinjene Američke Države, objavio je Kremlj u petak.
Sporazum iz 2015. godine između Islamske Republike Iran i međunarodne zajednice je od “temeljne važnosti” za sigurnost i stabilnost u regiji, složilo se dvoje čelnika u telefonskom razgovoru, stoji u priopćenju Kremlja koje prenosi ruska novinska agencija TASS.
Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je odluku američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da povuče SAD iz sporazuma prozvala “razlogom za veliku brigu i žaljenje”.

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel i ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin ponovili su svoju podršku nuklearnom sporazumu s Islamskom Republikom Iran usprkos tome što su ga napustile Sjedinjene Američke Države, objavio je Kremlj u petak

U petak je publici na katoličkom kongresu u Münsteru rekla kako je dogovor s Islamskom Republikom Iran “daleko od idealnog”, no kako “nije ispravno unilateralno napustiti takav sporazum”. Istom je prigodom ponovila njemačku predanost međunarodnoj suradnji: “Biramo jačati multilateralizam, i u teškim vremenima. To je zadatak koji sad stoji pred nama, hitniji nego ikada”, zaključila je kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, Le Parisien, TASS)
Facebook Komentari