VIDEO Što ga uzrokuje i kako protiv stresa na radnom mjestu

Piše: Ana Zibar, Ženski svijet

Posao često predstavlja stres bez obzira o kojem radnom mjestu je riječ. Ponekad određena količina stresa može biti i dobra te motivirati osobu i učiniti ju jačom, ali previše stresa je ipak loše za zdravlje.

O stresu se puno priča i mnogi ga smatraju kao normalnu pojavu, ali malo tko zapravo razumije što ustvari stres predstavlja.

Psihosomatska reakcija

Stres je psihosomatska reakcija do koje dolazi onda kada se neki događaj procijeni prezahtjevnim. U današnje vrijeme je previše prisutan negativan stres, a premalo pozitivan stres što znači da premalo osoba radi ono što voli i u čemu je dobro te je premalo strasti i izazova na radnom mjestu.

Uzročnici stresa mogu biti razni faktori, a dijele se na psihološke, socijalne, fizikalne i biološke faktore, pa čak i zamišljeni strahovi i brige izazivaju stvarni stres.

Njačešći uzročnici poslovnog stresa su previše odgovornosti, nesigurnost oko poslovnih uloga, loši radni uvjeti, nedostatak kontrole, zadovoljstvo rezultatima i poslom te loša komunikacija.

Previše odgovornosti

Iznimno je stresno preuzimanje dodatnih poslova i odgovornosti, a cijela situacija se pogoršava ako osoba ima previše posla, a ne zna reći ne novim zadacima.

Nesigurnost oko poslovnih uloga

Kada osoba nije sigurno koji joj je točno opis posla, kako se opis posla može promijeniti i koji su ciljevi tvrtke za koju radi.

Loši radni uvjeti

Opasna ili neugodna radna okolina kao što su ergonomski problemi, prevelika buka ili prevelik broj ljudi.

Nedostatak kontrole

To je onaj osjećaj kada osoba nema kontrolu nad vlastitim poslovnim dužnostima ili poslom, a upravo to se smatra najvećim uzrokom stresa. One osobe koje ne mogu vladati poslovnim obvezama su najizloženije problemima sa zdravljem.

Zadovoljstvo rezultatima i poslom

Kada osobu ne ispunjava posao koji radi te osjećaj nesigurnosti u poslovanju.

Loša komunikacija

Čest uzrok stresnih situacija su nesuglasice s kolegama, a stres nastaje onda kada osoba ne može govoriti o svojim brigama, problemima i potrebama.

Stresne situacije utječu na fizičko i psihičko zdravlje osobe od promjena u mišljenju, fizioloških promjena, promjene ponašanja, emocionalnih problema do bolesti.

Stres na poslu se može smanjiti ako osoba nauči raspolagati svojim poslovnim obvezama i vremenom i zato treba dobro razmisliti o situacijama i stvarima koje stvaraju stres. Nakon toga se treba usredotočiti na stvari koje će pomoći smanjiti napetost.
Neke od metoda protiv stresa

1. Osobe koje su pod stresom moraju pokušati smanjiti posljedice stresa i postati svjesne da se stres nakuplja u tijelu. Kako bi se riješile nakupljenog stresa trebaju prakticirati tehnike opuštanja, tjelovježbu, zdravu prehranu i duhovne vježbe.

2. Osobe koje imaju kontroli nad izvorom stresa trebaju biti hrabre, suočiti se i poduzeti nešto.

3. Osobe koje nemaju kontrolu nad izvorom stresa trebaju mijenjati svoj stav, a to znači promijeniti pogled na određenu situaciju. Stresnu situaciju je potrebno gledati kao izazov, a ne kao gubitak ili prijetnju.

I zapamtite da je bolje spriječiti nego liječiti, a uz dobru analizu navika osoba može eliminirati većinu izvora stresa. Teško je moguće živjeti bez stresa, ali bez stresa nema izazova.

Kako umanjiti stres i pomoći si u stresnim situacijama možete pogledati i u videu.

Facebook Komentari