Pogledajte ruke, ovih sedam simptoma govore da biste trebali obratiti pažnju na svoje zdravlje

Ruke su dio tijela koji prvi odaje da starite. Ali, mogu ukazivati i na neke zdravstvene probleme.

Ovih sedam simptoma govore da biste trebali obratiti pažnju na svoje zdravlje.

Crveni dlanovi

Crvenilo dlanova može ukazivati na probleme u radu jetre, osobito ako ste stariji od 50 godina. Obično se crvenilo pojavljuje na rubovima dlanova ako je narušena hormonalna ravnoteža u organizmu.

Ako ste primijetili da vam se dijelovi dlanova crvene, potražite savjet liječnika i otkrijte uzrok tome. Svakako pokušajte smanjiti unos alkohola i hranite se zdravo.

Znojni dlanovi

Nekoliko je razloga zašto bi vam dlanovi mogli biti znojni: stres, pretjeran rad štitnjače, pretjerano znojenje… U slučaju hipertireoze pokušajte koristiti jake antipersirante, ali svakako posjetite liječnika koji će vam pomoći u borbi s ovim poremećajem.

Smanjite unos alkohola i naučite kontrolirati razinu stresa, meditirajte.

Trnci

Ponekad se probudite bez osjećaja za neke dijelove tijela, a kad ih pomaknete osjećate trnce? Obično se to događa kad provedemo dosta vremena u jednom položaju i pritišćemo živac koji nam omogućuje osjet dodira. Kad se živac počne vraćati “na posao”, osjećamo trnce.

U nekim slučajevim trnci u rukama mogu ukazivati na ozbiljan problem, poput sindroma karpalnog tunela, tromboze, anemije ili dijabetesa.

Ako bez očitog razloga, često gubite osjet dodira i osjećate trnce, potražite pomoć liječnika.

Suhi dlanovi

Najčešći razlozi zbog kojih nam se koža suši su dehidracija i nedostatak estrogena.

Da biste izbjegli dehidraciju, pijte dovoljno vode i hidratizirajte kožu. Jedite dosta ribe, sjemenki i orašastih plodova, ako je u pitanju pad razine estrogena – posjetite liječnika koji će vam pomoći propisivanjem terapije.

Drhtanje ruku

Drhtave ruke mogu ukazivati na ozbiljne probleme poput Parkinsonove bolesti.

Ako vas to već počinje brinut, posjetite liječnika. U međuvremenu izbjegavajte kavu i alkohol jer povećan unos kofeina i alkohola može uzrokovati drhtanje ruku.

Jedan od uzroka može biti i anskioznost ili veliki stres.

Slabi nokti

Pucanje noktiju može ukazivati na nedostatak cinka koji je vrlo važan za naše zdravlje. Pomaže kod zacjeljivanja rana i ojačava naš imunosni sustav.

Jedite hranu bogatu cinkom poput zobi, oraha i mesa.

Zadebljani prsti

Ako vam prsti izgledaju poput bubnjarskih palica, sa zadebljanjima na vrhu, možda vam nedostaje kisika. To može biti simptom ozbiljnih bolesti popur raka pluća ili srčanih oboljenja.

Otiđite liječniku!, piše N1.

Facebook Komentari