-0.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Iranci iz Sirije raketirali izraelske ciljeve na golanskoj visoravni, a Država Izrael...

Iranci iz Sirije raketirali izraelske ciljeve na golanskoj visoravni, a Država Izrael oštro uzvratila po mjestima protuzračne obrane, radarima i skladištima streljiva

Vojne snage Islamske Republike Iran su na sirijskoj strani Golanske visoravni ispalile oko dvadeset projektila, točnije raketa na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni, izjavio je u četvrtak navečer glasnogovornik obrambenih snaga Države Izrael – IDF – pukovnik Jonathan Conricus.

Izraelki pukovnik Jonathan Conricus je izvijestio  da je Država Izrael presrela “nekoliko” raketa te da nije bilo izvještaja o žrtvama. Također, rekao je kako se niskima procjenjuju štete na izraelskim položajima. Istaknuo je i da je Država Izrael uzvratila za taj napad, bez iznošenja detalja. “Mi smo se osvetili, ali nemam nikakvih detalja o tome”, rekao je

Jonathan Conricus je izvijestio i da je Država Izrael presrela “nekoliko” raketa te da nije bilo izvještaja o žrtvama. Također, rekao je kako se niskima procjenjuju štete na izraelskim položajima. Istaknuo je i da je Država Izrael uzvratila za taj napad, bez iznošenja detalja. “Mi smo se osvetili, ali nemam nikakvih detalja o tome”, rekao je.
Nakon što je uočio “neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji”, kako ih je opisao izrelski IDF, Država Izrael je u utorak naredila lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njenim nadzorom da “otključaju i urede skloništa” za zaštitu u slučaju bombardiranja.
Izraelske rakete tijekom napada pogodile su u Sirijskoj Arapskoj Republici nekoliko mjesta protuzračne obrane, radarsko mjesto i skladište streljiva, izvijestili su u četvrtak sirijski državni mediji.

Država Izrael je raketnim napadom uzvratila na raniji napad iranskih snaga koje su sa sirijske strane Golanske visoravni ispalile dvadesetak projektila na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni.

Sirijska novinska agencija SANA izvijestila je da je sirijska zračna obrana oborila desetke izraelskih raketa, ali i da su neke od njih uspjele pogoditi mjesta protuzračne obrane, radare i skladište streljiva. Dodala je i da su neke od izraelskih raketa srušene južno od grada Homsa.
Država Izrael je raketnim napadom uzvratila na raniji napad iranskih snaga koje su sa sirijske strane Golanske visoravni ispalile dvadesetak projektila na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni.
Predsjednik Francuske Republike, Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron pozvao je Državu Izrael i Islamsku Republiku Iran na smanjenje napetosti nakon međusobnih raketiranja u noći na četvrtak, a isto je učinila i službena Moskva prenose agencije AFP i Reuters.

Ruska Federacija je zabrinuta zbog rasta vojnih napetosti između Izraela i Irana u Siriji i poziva ih na deeskalaciju, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Mikhail Leonidovič Bogdanov.
“To je vrlo alarmantno, izaziva zabrinutost. Mora se raditi na deeskalaciji napetosti”, rekao je Mikhail Leonidovič Bogdanov kako ga citira ruska novinska agencija TASS

Predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron “poziva na deeskalaciju”, objavio je ured francuskog predsjednika i dodao da će Macron “o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom” Angelom Dorotheom Merkel kasnije u četvrtak u Aachenu gdje će mu ona uručiti europsku nagradu Karlo Veliki, prenosi francuska novink agencija AFP.
Nakon tjedana napetosti, iranske snage ispalile su sa sirijske strane Golana dvadesetak projektila na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni, na što je Država Izrael odgovorila najsnažnijim raketiranjem nekoliko mjesta protuzračne obrane, radara i skladišta streljiva, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Napetosti su pojačane neizvjesnošću nastalom pošto je američki predsjednik Donald John Trump objavio u utorak da se njegova zemlja povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran, a to bi moglo izazvati nove eskalacije na Bližnjem istoku

Ruska Federacija je zabrinuta zbog rasta vojnih napetosti između Izraela i Irana u Siriji i poziva ih na deeskalaciju, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Mikhail Leonidovič Bogdanov.
“To je vrlo alarmantno, izaziva zabrinutost. Mora se raditi na deeskalaciji napetosti”, rekao je Mikhail Leonidovič Bogdanov kako ga citira ruska novinska agencija TASS.

Predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron “poziva na deeskalaciju”, objavio je ured francuskog predsjednika i dodao da će Macron “o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom” Angelom Dorotheom Merkel kasnije u četvrtak u Aachenu gdje će mu ona uručiti europsku nagradu Karlo Veliki

Napetosti su pojačane neizvjesnošću nastalom pošto je američki predsjednik Donald John Trump objavio u utorak da se njegova zemlja povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran, a to bi moglo izazvati nove eskalacije na Bližnjem istoku.
Mnogi ozbiljni analitičari zbivanja na Bližnjem Istoku u i oko iranske uloge, ocjenjuju kako je aktualni američki predsjednik Donald John Trump odlučio osjetno popraviti štetu koju je u svoje vrijeme djelovanja počinila bivša administracija u Bijeloj kući, točnije, bivši američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Rodham Clinton. (Theo Ljubić, Reuters, SANA, AFP, TASS)

Najnovije

Još iz rubrike