Dalija Orešković o mailovima Martine Dalić: Sve upućuje na kaznenopravnu odgovornost

Nakon što su u javnost procurili mailovi Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, koji su potvrdili da su u izradi lex Agrokora sudjelovali ljudi koji su kasnije bili u izvanrednoj upravi, potom i savjetnici, otvorila su se brojna pitanja, od onoga ima li tu sukoba interesa do toga ima li kaznenog djela.

Dalija Orešković, odvjetnica i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekla je tportalu da se, ako je točno i vjerodostojno ono što se pojavilo u medijima u posljednja dva dana, itekako dovodi u pitanje vjerodostojnost ministrice Dalić i premijera Andreja Plenkovića, a donekle i ministra financija Zdravka Marića.

“Evidentno je to da su bili upućeni u procese, a neprihvatljivo je to da se u jednoj demokratskoj državi pogoduje privatnoj interesnoj skupini na način da joj se omogući sudjelovanje u izradi zakona od kojeg će sami kasnije izvlačiti vrlo visoku, lukrativnu korist. To kako premijer pokušava opravdati situaciju je sramotno jer ne možete reći da su oni ovdje štitili gospodarstvo. Cilj nije mogao opravdati sredstva”, smatra Orešković.

‘Institucije se trebaju pozabaviti svime, a težina objavljenih informacija upućuje na to da bi se ovim slučajem prije svega trebao pozabaviti DORH. Ovo se može podvesti pod određene odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI), ali mislim da je to puno manje bitno u odnosu na težinu radnji. Sve upućuje na kaznenopravnu odgovornost, a ima li je, trebaju utvrditi institucije’, kazala je za tportal Orešković.

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, navela je da oni prate situaciju, ali da im dosad objavljeni podaci nisu još dali nekakva konkretna saznanja da bi otvarali predmet.

“Znamo da je DORH uključen. Pratimo situaciju i ispitat ćemo okolnosti”, rekla je Novaković tportalu.

Tko je odabrao Alix Partners kao glavnog savjetnika za restrukturiranje Agrokora? Momci s hotmaila

Bernardić o mailovima Martine Dalić: Ono što tražimo je zatvor za krivce i izvanredne izbore. Sada i odmah

Share This Article