Kolakušić o amenovanju Lex Agrokora: To nije sud, to je jedna vrsta političkog tijela, to moramo znati

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić u N1 studiju komentirao je današnju odluku Ustavnog suda da je tzv. lex Agrokor u skladu s Ustavom.

Ustavni sud danas je objavio da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao lex Agrokor, u skladu s Ustavom, uz tri izdvojena mišljenja. Suci Kušan, Selanec, Abramović tvrde da “značajan broj odredbi Zakona” nije u skladu s Ustavom.

Kolakušić je upozorio da se na ovu odluku čekalo jako dugo: “Samo brza pravda u gospodarstvu može donijeti pravdu, a, ako je duga, vjerovnici gube i padaju u stečaj.”

Ističe da u 28 godina Ustavnog suda u njemu rade mnogi suci koji nemaju niti položen sudački ispit.

“To nije sud, to je jedna vrsta političkog tijela, to moramo znati”, kaže Kolakušić.

“Vidimo da Ustavni sud do sada niti jednom nije ukinuo neki važan zakon. Uvijek je bilo po načelu da na snagu stupi novi zakona koji prijašnji zakon stavlja izvan snage”, ističe.

Sudac Kolakušić rekao je i kako Ustavni sud nije odgovorio na dva ključna pitanja, a to je ugrožavanje prava vlasništva i činjenica da već godinu dana vjerovnici nemaju jednaku mogućnost odlučivanja jer još uvijek nije formirano stalno vijeće vjerovnika.

O angažmanu profesorice Biljane Kostadinov kao savjetnice, Kolakušić kaže: “I neurokururg i stomatolog su liječnici. Morate pitati ljude koji se bave nekim područjem, a ovdje nema većeg autoriteta od profesorice Garašić.”

DOKUMENT Lex Agrokor je u skladu s Ustavom RH

Troje ustavnih sudaca dalo izdvojena mišljenja oko Lex Agrokora

Facebook Komentari