Bernardić, Mesić, Ostojić u Karlovcu, Josipović: Promijenjeno ime Trga maršala Tita, a za takvu, lošu odluku glasao je i Živi zid, nek ih je sram

Povodom 73. godišnjice oslobođenja Grada Karlovca koja se obilježava 6. svibnja, Udruga antifašista Grada Karlovca organizirala je 7.5.2018. javnu tribinu pod nazivom „Dan oslobođenja i Dan pobjede nad fašizmom te 20 godina rada Udruge“ koja se održala danas u prostorijama Knjižnice za mlade u Karlovcu.

Tribini su nazočili uvaženi gosti: bivši predsjednik Hrvatske te počasni predsjednik Saveza antifašista Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić, saborski zastupnik iz redova SDP-a Ranko Ostojić, predstavnici SNV-a, kao i mnogi drugi članovi i podupiratelji rada Udruge i zagovaratelji antifašizma.

Tribinu je otvorio i moderirao predsjednik Udruge Miroslav Delić rekavši da danas fašizam znači nacionalnu, rasnu, vjersku, političku mržnju i isključivost. Fašizam znači kriminal, korupciju, nepotizam i vjerski fanatizam, negiranje žrtava nacifašističkih režima. U tu kategoriju spada i uništavanje spomenika antifašističke borbe.

“Antifašizam znači suprostavljanje svim ovim negativnostima.

Koliko puta smo do sada izrekli da tražimo obnovu centralnog spomenika. Pozivam lokalnu samoupravu, ukoliko zaista drži do antifašizma da ga napokon i obnovi, neka im svjetli primjer bude nama susjedni grad Duga Resa, koja je svoj spomenik obnovila. Ne želimo verbalnu i deklarativnu, već stvarnu podršku, želimo da se promjeni odnos lokalne, a i regionalne i državne vlasti prema antifašizmu. Da nam se ne dogodi da na brzinu opet nekakvo preimenovanje trgova i ulica, kao što je bio slučaj sa preimenujem Trga Josipa Broza Tita. Lokalnoj vlasti poručujemo da nam osuđujemo: zapuštenu partizansku kosturnicu, profašističke grafite po gradu, pozdrav ZDS, nevraćanje bista narodnim herojima, te što se nisu procesuirali rušitelji centralnog spomenika borcima i žrtvama fašističkog terora u Karlovcu.

Grad Karlovac mora ostati grad koji prihvaća sve osim govora mržnje, netolerancije, laži i poluistina.”

Nakon uvoda riječ je uzeo Mijo Fudurić, jedan od rijetkih živućih sudionika Narodnooslobodilačke borbe koji je ispričao svoja sjećanja i uspomene iz tog vremena te time dirnuo, ali na trenutke i nasmijao prisutne.

Ranko Ostojić u svom obraćanju rekao je da nijedna tribina o antifašizmu nije beznačajna i suvišna, zato što živimo u društvu u kojem se izbjegava proslava dana pobjede nad antifašizmom i pokušava se obrisati i revidirati povijest.

„Kad ministar Krstičević kaže da imamo pobjedničku vojsku, ja kažem da je to još jedna pobjednička vojska koju ima Hrvatska. Ove zemlje ne bi bilo da nije bilo partizana i antifašističke borbe.„

Davor Bernardić naglasio je da antifašistički pokret predstavlja obranu vrijednosti na kojima je nastala moderna Europa, obranu poretka Republike Hrvatske i njenog Ustava.

„Nikad ne smijemo zaboraviti povijest. Nikada ne smijemo zaboraviti II. Svjetski rat u kojem je život izgubilo 50 milijuna ljudi samo zato što su bili druge vjere, druge nacionalnosti ili su drugačije mislili. Tko relativizira povijest taj čini zlo svojem narodu. Ne smijemo dopustiti falsificiranje povijesti. SDP nikada nije dijelio ljude i sve ćemo učiniti da spriječimo da se po bilo kojoj diskriminacijskoj osnovi dijeli ljude. Nema obrazloženja povremene i prigodne uporabe pozdrava ZDS. Taj pozdrav je ustaški i to treba jasno reći. Tko to ne razumije taj ne zna povijest Hrvatske i njenog naroda. Nećemo odustati od borbe protiv diskriminacije, nazadnjačkih snaga i nećemo dopustiti brisanje i revidiranje povijesti.“

Prisutnima se obratio Ivo Josipović koji je rekao da povijest ne samo da se pokušava brisati i mijenjati nego je jednim dijelom to učinjeno. Posebno se osvrnuo na mijenjanje imena trgova i ulica te da smatra da je odgovornost političara, uz fokus na razvoj Hrvatske, obraniti antifašistički karakter Hrvatske i europske vrijednosti.

„Antifašisti su pobijedili u ratu, a mi sada, nažalost, moramo pobjeđivati u miru. Lijeve stranke, a dok ovo govorim gledam Bernardića koji je na čelu najveće lijeve stranke, imaju zadaću pobijediti još jednom. Ovdje u Karlovcu je kroz gradsko vijeće promijenjeno ime Trga maršala Tita, a za takvu, lošu odluku glasao je i Živi zid, točnije njihov predsjednik. Nek ih je sram. Važno je da oni koji brinu o budućnosti ove zemlje brinu i o tome da antifašizam, a ne fašizam bude vrijednost za koju se borimo.“

Stjepan Mesić prisutnima je govorio o povijesti i djelovanju antifašističkog pokreta budući da je bio predsjednik Hrvatske u dva mandata te je oduvijek bio istaknut kao čuvar antifašizma i istine o Drugom svjetskom ratu. Govorio je i o udrugama koje se zalažu za očuvanje antifašističkih vrijednosti, kao i Savezu antifašista Hrvatske čiji je danas počasni predsjednik.

Nakon obraćanja gostiju uslijedila su pitanja i rasprava gdje su prisutni razmjenjivali iskustva i sjećanja odavši tako počast antifašizmu, Danu oslobođenja, Danu pobjede kao i karlovačkoj Udruzi koja sve ove godine čuva i brani uspomenu na drugove borce, sjećanje na zla koja se nikada ne smiju ponoviti, kao i istinu i antifašističke vrijednosti.

Facebook Komentari