Dekanić: Stvara se novi energetski odnos Bliski istok – Azija

Američki predsjendik Donald Trump objavit će ovaj tjedan hoće li SAD ostati ili izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Sudeći prema dosadašnjim izjavama i aktivnostima, povijesni sporazum koji je smirio napetosti između SAD-a i Irana neće opstati.

Kakve opasnosti donosi takva odluka, kako će utjecati na stabilnost regije i na cijene energenata, te prijeti li zaista još jedan rat na Bliskom istoku neka su od pitanja na koja su u emisiji “U mreži prvog” odgovarali vojni analitičar Igor Tabak, stručnjak za energetiku Igor Dekanić i pročelnik Studijske grupe za Tursku i Bliski istok u Institutu za europske i globalizacijske studije Vedran Obućina.

“Iranci su jasni, ili će imati potpuni sporazum ili će pokrenuti nuklearni program što će zakomplicirati stvari na Bliskom istoku. Međutim, oni će nastaviti suradnju s Europom i posebno s Rusijom i Kinom. Te bi države mogle stopirati uvođenje sankcija Iranu, a druge zemlje poput Francuske neće riskirati milijarde uložene u Iranu”, kazao je Vedran Obućina. Dodao je kako se Iran želi gospodarski povezati s Irakom, Sirijom i Libanonom. Ne smatra da se ovdje radi o ratovanju šijita i sunita – radi se o pragmatičnosti iranske vanjske politike, potrebi izrastanja u regionalnu silu, izlaska na Sredozemlje i smanjenja utjecaja Indije. Obućina smatra kako je savez Irana s Kinom i Rusijom privremen – dolazi smjena generacija među iranskim političarima, a interesi Kine, Irana i Rusije se ne podudaraju. “Otvaranje nove bojišnice nije za očekivati – možemo očekivati neku novu terorističku organizaciju koju će financirati Arabijski poluotok – ili jačanje sukoba u Siriji”, zaključio je Obućina.

Igor Dekanić kazao je kako SAD i Europa više ne ovise o nafti s Bliskog istoka. Iran ima oko 10 posto svjetskih zaliha nafte i 15 posto plina i njegov izvoz najviše ide u istočnu Aziju, Japan i Kinu. Oni bi najviše bili pogođeni eventualnim sankcijama Iranu, dodao je. Dekanić smatra kako se radi na stvaranju energetske suradnje Irana i Saudijske Arabije prema Kini i Indiji – formira se novi energetski odnos Bliski istok – Azija.

Što se tiče Izraela – on ima jako dobar svemirski program, satelite i jako dobro zna što se događa u regiji, kazao je Igor Tabak. Svojim podacima pokušava ‘okrenuti’ stvari u svoju korist. Tim više što Saudijskoj Arabiji ne odgovara jačanje Irana pa je postala tihi partner Izraelu.

“Iran ima jaku vanjsku politiku i igra na vjerske i političke skupine u susjedstvu kako bi postigao vlastite ciljeve. Godine 2001. su se riješili talibana, a Irak im je 2003. poslužio kao kopneni most prema Siriji i Libanonu”, kazao je Tabak. Dodao je kako Iran i u Europi podržava desne antisemitske pokrete kako bi svoje ciljeve postigao ‘u drugom koljenu’.

Facebook Komentari