Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva stiže u SAD razgovarati o Iranu, DNR Koreji i Siriji

Britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britnije i Sjeverne Irske,  Alexander Boris de Pfeffel Johnson dolazi u dvodnevni posjet Sjedinjenim Američkim Državama tijekom kojeg će se susresti s potpredsjednikom SAD-a, Michaelom Richardom “Mike” Penceom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Robertom Boltonom, objavila je britanska novinska agencija Reuters. 

Glavne teme razgovora u Washingtonu bit će situacija u Islamskoj Republici Iran, u sjevernoj DNR Koreji i u Sirijskoj Arapskoj Republici, objavilo je ured Ministarstva za vanjske poslove i Commonwealth, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britnije i Sjeverne Irske, a posjet ministra Alexandera Borisa de Pfeffel Johnsona događa se uoči putovanja američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britnije i Sjeverne Irske koje je planirano 13. srpnja ove godine.

“Ujedinjeno Kraljevsvstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, SAD i europski partneri ujedinjeni su i u pokušaju da zaustave iransko ponašanje koje Bližnji Istok čini manje sigurnim – njegove kibernetske aktivnosti, podršku skupinama poput Hezbollaha i njegovu opasnom raketnom programu kojim naoružavaju paravojske Hutija u Republici Jemen”, dodao je britanski ministar Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

“Ujedinjeno Kraljevsvstvo i SAD su jednakog stava oko jako mnogo svjetskih vanjskopolitičkih izazova”, priopćio je Alexander Boris de Pfeffel Johnson, navevši trovanje rusko – britanskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala na jugu Engleske, za što London optužuje Moskvu, te protivljenje uporabi kemijskog oružja u Sirijskoj Arapskoj Republici i razvijanju nuklearnog oružja u sjevernoj DNR Koreji.

“Ujedinjeno Kraljevsvstvo, SAD i europski partneri ujedinjeni su i u pokušaju da zaustave iransko ponašanje koje Bližnji Istok čini manje sigurnim – njegove kibernetske aktivnosti, podršku skupinama poput Hezbollaha i njegovu opasnom raketnom programu kojim naoružavaju paravojske Hutija u Republici Jemen”, dodao je britanski ministar Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Ujedinjeno Kraljevsvstvo i SAD su jednakog stava oko jako mnogo svjetskih vanjskopolitičkih izazova”, priopćio je Alexander Boris de Pfeffel Johnson, na fotografiji s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom

Američki predsjednik Donald John Trump je objavio da želi vratiti američke sankcije nad Islamskom Republikom Iran koje su ukinute 2015. godine u zamjenu za iransko obećanje o zaustavljanju svog nuklearnog programa.

Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britnije i Sjeverne Irske, Saveznoj Republici Njemačkoj i Francuskoj Republici, koje i dalje podržavaju sporazum s Teheranom, američki je predsjednik Donald John Trump dao je rok do 12. svibnja da ga poprave. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari