Najnovije

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji HGK u Iranu

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji HGK u posjetu je Iranu od 5. do 9. svibnja u sklopu službenoga posjeta potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić.

Gospodarska delegacija posjetit će Međunarodnu izložbu nafte i plina u Teheranu te štand hrvatske tvrtke IND-EKO. U sklopu Iransko-hrvatskoga gospodarskog foruma održat će se i prva sjednica Zajedničkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore i Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore, koje je osnovano krajem prošle godine s ciljem detektiranja i rješavanja problema u gospodarskoj suradnju dviju zemalja.

„Ovaj posjet rezultat je intenzivne suradnje hrvatske i iranske poslovne zajednice tijekom posljednje dvije godine. Danas su te veze jače nego ikada te vjerujemo da rezultati neće izostati,“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić povodom posjeta.

U 2017. godini, u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom robna razmjena s Iranom čini 0,16% te se Iran nalazi na 49. mjestu u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom. U ukupnom iznosu izvoza RH, Iran zauzima 82. mjesto, a u uvozu 36. mjesto. Hrvatska je u 2017. u Iran izvezla 5,9 mil. USD, dok je iz Irana Hrvatska uvezla 62,0 mil. USD. Potencijal za suradnju posebno postoji u sektoru nafte i plina, automobilskoj industriji, elektro-energetskom sektoru, brodogradnji, prehrambenoj industriji, turizmu i željezničkom sektoru.

Facebook Komentari