Ruski oporbeni čelnik Aleksej Antolijevič Navaljni priveden na prosvjedima protiv Vladimira Putina

Glavni politički protivnik Kremlja, Aleksej Antolijevič Navaljni
Moskovska policija privela je vodećeg protivnika Kremlja, Alekseja Antolijeviča Navaljnog nekoliko minuta pošto se pridružio pristašama u Moskvi na prosvjedima sazvanima diljem zemlje protiv politike i korupcije predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina. 
“Upravo su me priveli. Nema veze. Dođite u Tvjerskaju. Ovdje niste zbog mene, već zbog vas i vaše budućnosti”, napisao je Aleksej Antolijevič Navaljni na Twitteru, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Prosvjednici u Moskvi na skupu protiv aktualne vlasti Vladimira Vladimiroviča Putina

Stotine njegovih pristaša okupile su se u Moskvi na skupu protiv aktualne vlasti Vladimira Vladimiroviča Putina i pozivali birače na bojkot predsjedničkih izbora 18. ožujka.
Prosvjednici su se okupili i na ruskom dalekom istoku te u Sibiru. Glavne demonstracije sazvane su u Moskvi i u Sankt Peterburgu.
Najveći trn u oku vladajućoj strukturi Vladimira Vladimiroviča Putina je upravo Aleksej Antolijevič Navaljni, odvjetnik, političar i aktivist, posljednjih desetak godina jedan od najgorljivijih kritičara Putinove vlasti. O njegovoj popularnosti najbolje govori podatak kako je prije pet godina na izborima za gradonačelnika Moskve dobio čak 27 posto glasova, tek nešto manje od kandidata Putinove stranke. Nebrojeno puta je uhićivan, u nekoliko navrata osuđivan na zatvorske kazne koje su redom pretvarane u uvjetne osude. Čak su ga i nepoznati napadači po licu zalili zelenom tekućinom, zbog čega je na jednom oku izgubio 80 posto vida te se ozbiljno sumnja da je u taj napad posredno umiješan čak i sam ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin.

Alekseja Antolijeviča Navaljnog nepoznati su napadači po licu zalili zelenom tekućinom, zbog čega je na jednom oku izgubio 80 posto vida te se ozbiljno sumnja da je u taj napad posredno umiješan čak i sam ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin.

Aleksej Antolijevič Navaljni i njegova Zaklada protiv korupcije objavili su na Youtube kanalu dokumentarac pod imenom “On za vas nije Dimon”, u kojemu se aktualnog premijera Ruske Federacije, Dmitrija Anatoljeviča Medvjedeva optužuje za korupciju ogromnih razmjera. Prema tvrdnjama iznesenima u ovom pedesetak minuta dugačkom dokumentarcu, Dmitrij Anatoljevič Medvjedev je tijekom svoje političke karijere, korupcijom nagomilao imetak vrijedan oko 1,2 milijarde dolara, a sam naziv filma odnosi se na nadimak Dimon kako od milja Medvjedeva naziva njegova glasnogovornica Natalija Timakova.

U dokumentarcu se opisuje cijeli niz afera, od podataka kako je oligarh Alisher Burkhanovič Usmanov, inače Uzbekistanac, Dmitriju Anatoljeviču Medvjedevu poklonio dvorac nedaleko od Moskve, kako je premijer izgradio vlastiti posao s vinogradima i pokupio državne poticaje, do epizode u kojoj je Putinov tijesni suradnik Dmitrij Anatoljevič Medvjedev nabavio vinograde i dvorac u talijanskoj Toskani.

Aleksej Antolijevič Navaljni je svoje pristaše pozvao na prosvjede diljem Ruske Federacije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “lažnih” predsjedničkih izbora 18. ožujka na kojima je pobijedio Vladimir Vladimirovič Putin

Vlasti Ruske Federacije na dokumentarac i optužbe koje su u njemu iznesene nisu odgovarale, no film je već prvog dana po objavi vidjelo 1,5 milijun gledatelja diljem Ruske Federacije i svijeta, da bi u sljedećih mjesec dana broj pregleda narastao na više od 20 milijuna. Upravo zbog optužbi iznesenih u filmu, i potpunog ignoriranja Kremlja da se o njemu očituje, u Ruskoj Federaciji su organizirani masovni prosvjedi. Na ulice Moskve izašlo je između 15 i 30 tisuća prosvjednika, dok se u ostatku Ruske Federacije oglasilo preko 150 tisuća demonstranata. Ispitivanje javnog mišljenja pokazuje da oko 45 posto Rusa smatra kako Dmitrij Anatoljevič Medvedev treba odstupiti.

Ranije je ruska policija upala u ured Alekseja Antolijeviča Navaljnog u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhitila njegove suradnike, priopćili su njegovi suradnici.
Aleksej Antolijevič Navaljni je svoje pristaše pozvao na prosvjede diljem Ruske Federacije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “lažnih” predsjedničkih izbora 18. ožujka na kojima je pobijedio Vladimir Vladimirovič Putin.

Aleksej Antolijevič Navaljni (41) je danas, kao i 2017. godine triput uhićen  bog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka tisuća prosvjednika diljem zemlje i s više stotina uhićenih

Oporbeni čelnik Aleksej Antolijevič Navaljni nije mogao sudjelovati na izborima zbog sudske presude za koju on tvrdi da je djelo Kremlja.
Gradonačelnica Moskve koja nije izdala odobrenje za skup, upozorila je da će zatražiti “pravosudne mjere” za oporbenog čelnika.
Aleksej Antolijevič Navaljni (41) je triput uhićen 2017. godine zbog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka tisuća prosvjednika diljem zemlje i s više stotina uhićenih. Osim Navaljnog, danas je više od 300 osoba privedeno u cijeloj Ruskoj Federaciji na dan prosvjeda protiv reizbora predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina na koje je pozvao oporbeni čelnik Aleksej Antolijevič Navaljni, izivijestila je posebna organizacija OVD-Info. (Theo Ljubić, Reuters, OVD-Info)
Facebook Komentari