Vođa DNR Koreje Kim Jong Un ponovio da je predan denuklearizaciji Korejskog poluotoka

Vođa DNR Koreje, Kim Jong-un

Vođa sjeverne DNR Koreje, Kim Jong-un rekao je jučer kineskom ministru vanjskih poslova da je predan denuklearizaciji, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Visoki kineski diplomat, državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wáng Yì, boravi u posjetu Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji nakon prošlotjednog povijesnog sastanka predsjednika južne Republike Koreje, Moon Jae-ina i vođe sjeverne DNR Koreje, Kim Jong-una, na kojem su obje strane obećale da će poboljšati odnose.

Na sastanku u Pyongyangu, Kim Jong-un je kineskom minitru vanjskih poslova Wángu Yìu rekao da su nedavne pozitivne promjene na Korejskom poluotoku korisne za mirno rješenje

DNR Koreja iznenadila je svijet nekoliko dana prije summita objavivši da će zatvoriti svoj poligon za nuklearne testove kako bi “transparentno zajamčila” svoju predanost da prekine sa svim nuklearnim i raketnim testovima.

Na sastanku u Pyongyangu, Kim Jong-un je kineskom minitru vanjskih poslova Wángu Yìu rekao da su nedavne pozitivne promjene na Korejskom poluotoku korisne za mirno rješenje, objavilo je ministarstvo.

“Kim Jong-un je rekao da je postizanje denuklearizacije poluotoka odlučno stajalište sjevernokorejske strane”, rekao je.

Wáng Yì je rekao Kim Jong-unu da je DNR Koreja iskoristila priliku i donijela prijelomnu odluku, omogućivši pozitivne promjene.

Sastanak dvojice korejskih predsjednika uvertira je u još neočekivaniji susret – američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vože Kim Jong-una. Izgledi da taj sastanak bude uspješan rastu s uspjehom susreta čelnika dviju Koreja te poglavito kad se uzme u obzir da je američki predsjednik Donald JohnTrump poslao tajno nekadašnjeg ravnatelja CIA-e i sadašnjeg državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država, Michaela Richarda Mikea Pompea u sjevernu DNR Koreju prije tri tjedna kako bi se sastao s vođom te komunističke zemlje Kim Jong-unom, uoči summita dviju Koreja koji se odigrao jučer i uoči skorašnjeg summita s američkim predsjednikom na čijem bi dnevnom redu trebao biti nuklearni program Pyongyanga.

Prošlotjedni summit čelnika dviju Koreja pružio je priliku za političko rješenje, rekao je.

NR Kina podržava prekid rata na poluotoku, sjevernokorejski fokus na gospodarski razvoj i rješenje sjevernokorejskih legitimnih razloga za zabrinutost tijekom procesa denuklearizacije, rekao je.

“Kina je spremna održavati komunikaciju sa Sjevernom Korejom o tome i povećati koordinaciju.”

Čelnik DNR Koreje, Kim Jong-un je rekao da je postizanje denuklearizacije poluotoka odlučno stajalište sjevernokorejske strane

Južnokorejski dužnosnik rekao je da će se sredinom svibnja održati inter-korejski sastanak na visokoj razini posvećen provedbi dogovora  Moona Jae-ina i Kim Jong-una.

NR Kina je uglavnom sa strane promatrala dok su dvije Koreje radile na poboljšanju odnosa, sve dok Kim Jong-un nije stigao u tajnovit posjet Pekingu potkraj ožujka.

Kineski državni tabloid Global Times istaknuo je u uvodniku da su sugestije da je NR Kina marginalizirana u tom procesu “plitki pokušaj manipulacije javnim mnijenjem”.

Prošlotjedni summit čelnika dviju Koreja pružio je priliku za političko rješenje. Predsjednik Republike Koreje, Moon Jae-in i vođa DNR Koreje Kim Jong-un usuglasili su se na povijesnom sastanku na vrhu u petak da će stremiti ostvarenju niza povijesnih ciljeva, uključujući denuklearizaciju korejskog poluotoka i službeni završetak rata.

NR Kina preferira tišu diplomaciju, navodi list. Nadalje, sastanak dvojice korejskih predsjednika uvertira je u još neočekivaniji susret – američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vože Kim Jong-una. Izgledi da taj sastanak bude uspješan rastu s uspjehom susreta čelnika dviju Koreja te poglavito kad se uzme u obzir da je američki predsjednik Donald JohnTrump poslao tajno nekadašnjeg ravnatelja CIA-e i sadašnjeg državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država, Michaela Richarda Mikea Pompea u sjevernu DNR Koreju prije tri tjedna kako bi se sastao s vođom te komunističke zemlje Kim Jong-unom, uoči summita dviju Koreja koji se odigrao jučer i uoči skorašnjeg summita s američkim predsjednikom na čijem bi dnevnom redu trebao biti nuklearni program Pyongyanga.

“Odlučni smo u nakani da postignemo trajno i neopozivo zatvaranje sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje koje će biti podložno provjeri, i to bez odgađanja. Imamo neviđenu priliku da promijenimo tijek povijesti na Korejskom poluotoku”, rekao je američki državni tajnik  Michael Richard Mike Pompeo.

Priprema summita između Republike Koreje i DNR Koreje te budućeg summita Sjedinjenih Američkih Država i Demokratske Narodne Republike Koreje prvi je veliki test za novog američkog državnog tajnika koji je i prije imenovanja bio u svojoj prvoj diplomatskoj tajnoj misiji – sastanku sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, koji je Michael Richard Mike Pompeo očito krajnje uspješno odradio. (Theo Ljubić, Reuters, Global Times)

Facebook Komentari