Romska kućanstva u Hrvatskoj žive od 2.500 kn mjesečno

Istraživanje koje je provedeno u 1.550 romskih obitelji pokazalo je kako ta kućanstva mjesečno troše u prosjeku 2.500 kuna.

Čak 48% članova romskih kućanstava barem jednom mjesečno išlo je spavati gladno, prenosi Večernji list.

Visok postotak romske djece u dobi od 7 do 14 godina pohađa redovito osnovnu školu, odnosno njih 95%, no tek 31% mladih Roma od 15 do 18 godina, obuhvaćenih istraživanjem, pohađa srednju školu. Ipak, 91% ispitanih roditelja Roma kojima djeca pohađaju osnovnu školu izrazito želi da njihova djeca nastave školovanje.

Dio je to ukupnih nacionalnih rezultata istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma koji će u cijelosti biti predstavljeni danas u Hrvatskom novinarskom društvu. A navedeno je istraživanje provedeno lani u dva navrata, tijekom proljeća i jeseni, i obuhvatilo je 1.550 romskih kućanstava, predstavnike romske nacionalne manjine te organizacije civilnog društva i institucije u 12 hrvatskih županija.

Sam projekt istraživanja omogućili su Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, udruga Centar za mirovne studije, Savez Roma u Hrvatskoj “KALI SARA”, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te tvrtka Ecorys Hrvatska d.o.o.

Facebook Komentari