Brodolomci spašeni nakon potonuća havarirane jahte kod Hvara

Dvoje stranih nautičara tijekom plovidbe splitskim akvatorijem spašeni su sa brodske splavi, nakon potonuća njihove motorne jahte.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split, zaprimili su jučer, 2. svibnja u 14.15 h poziv pogibelji dvočlane posade strane motorne jahte, koja se tada nalazila na pola puta između otoka Brača i Hvara.

Obzirom da je posada prijavila havariju, odnosno, prodor mora u potpalublje, službenici MRCC Rijeka zatražili su točnu poziciju te ih uputili obaviti evakuaciju na brodsku splav, a o događaju je obaviještena Lučka kapetanija Split, odnosno, nadležna Lučka ispostava Milna, čiji službenici su odmah isplovili u spasilačku akciju prema dvoje brodolomaca.


Nedugo nakon pokretanja koordinirane spasilačke akcije, službenici LI Milna u 15.50 h pronašli su dvoje brodolomaca i njihovog psa kako plutaju na brodskoj splavi sa sjeverne strane otoka Hvara, na oko 2 nautičke milje od uvale Pokrivenik, gdje su zatekli i tonuću motornu jahtu imena ‘Anne Kirsti’, hrvatske zastave.

Brodolomci su neozlijeđeni prekrcani na spasilačku brodicu LI Milna te prevezeni u Milnu, a djelatnici tvrtke za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru odteglili su havariranu motornu jahtu u uvalu Pokrivenik, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Službenici Lučke ispostave Milna pokrenuli su očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a od dvočlane posade, brodolomaca, uzete su izjave u prostorijama Ispostave, riječ je o dvoje državljana Kraljevine Norveške, skipper te ujedno vlasnik havarirane motorne jahte, W.O.J. (rođen 1960. godine) i druga članica posade (rođena 1968. godine).

Share This Article