Trgovački sud ukinuo odluku privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju pravnih i financijskih savjetnika

Foto: N1

Trgovački sud je danas ukinuo odluku privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju pravnih i financijskih savjetnika za vijeće vjerovnika, a koje plaća Agrokor.

“Ukida se odluka privremenog vjerovničkog vijeća donesena na 18. sjednici održanoj korespodentnim putem dana 13. travnja 2018. godine, kojom je privremeno vjerovničko vijeće: a) predložilo izvanrednom povjereniku, pored postojećih savjetnika izabranih od strane izvanrednog povjerenika, angažman dodatnih financijskih i pravnih savjetnika, inozemnih i domaćih, koji bi na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave, pružali usluge savjetovanja svakodobnim članovima vjerovničkog vijeća, polagali račun vjerovničkom vijeću i odgovarali vjerovničkom vijeću, te b) ovlastilo izvanrednog povjerenika da s novopredloženim savjetnicima dogovori financijske i druge uvjete njihovog angažmana i sklopi odgovarajuće ugovore.

Daje se uputa izvanrednom povjereniku da, do dana pravomoćnosti gornjeg rješenja, ne zaključuje ugovore i ne vrši isplate po navedenoj Odluci privremenog vjerovničkog vijeća”, piše u današnjoj odluci sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenke Siladi Ristić.

Danas je u Krašu održan i sastanak Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora, a na dnevnom redu bile su, kako su izvijestili nakon sastanka, “informacije o završnim pregovorima o nagodbi, budućoj naplati graničnog duga te nejednakom tretiranju određenog vjerovnika”.

“Koordinacija proizvođača i dobavljača se složila s podneskom koji je nedavno na Trgovački sud u Zagrebu predala njihova izabrana predstavnica Marica Vidaković. Nakon pojedinačnog izjašnjavanja, svi dobavljači su jednoglasno podržali prigovor sudu te zajedno istaknuli kako je neprihvatljivo pogodovanje jednom vjerovniku i to u fazi pripreme sudske nagodbe. Također su istaknuli kako su se, unatoč teškoj situaciji u pojedinim kompanijama, svi držali dogovorenog oko isplate starog duga. Tako su svi pristali na isplatu starog duga do 40 posto, uz obvezu nastavka poslovne suradnje s Agrokorom prema istim komercijalnim uvjetima. Sad je napravljen opasan presedan s vjerovnikom, Gradom Zagrebom, koji je u više navrata odbio rješenje na koje su još prošle godine pristali apsolutno svi dobavljači. Isto tako, za razliku od pojedinih dobavljača koji zapošljavaju tisuće ljudi, Grad Zagreb nije ni na koji način sistemski ugrožen zbog Agrokorovog duga, a dobit će povlašteni tretman”, stoji u priopćenju Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora.

“Koordinacija je iznijela i zajednički stav oko poreznog tumačenja potraživanja vjerovnika nastalih do početka rada Izvanredne uprave. Naime, prema trenutnoj tumačenju Porezne uprave, ispravci vrijednosti koje su dobavljači napravili u poslovnim knjigama za prošlu godinu, neće biti priznati kao porezni rashod. To bi značilo da bi dobavljači morali državi platiti porez na dobit za novac koji od Agrokora nikad nisu vidjeli. Riječ je ne samo o nepravednom, već i o nelogičnom tumačenju Porezne uprave. Stoga su svi dobavljači iznijeli zahtjev prema izvršnoj vlasti da učini sve, pa ako je potrebno i zakonodavne izmjene, da se ta nepravda ispravi. U suprotnom, hrvatski proizvođači i dobavljači bit će dodatno porezno opterećeni i to u iznimno neugodnoj situaciji u kojoj je svaka kuna bitna za nastavak normalnog rada i proizvodnje”, zaključuje se u priopćenju Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora, javlja N1.

Franck se oglasio priopćenjem u kojem se ističe da nagodbe u Agrokoru neće biti do 10. srpnja

Facebook Komentari